Gezondheid

Wat vindt Nederland: rookverbod in dierentuinen en pretparken?

Op steeds meer plekken waar veel kinderen komen, wordt het rookbeleid aangescherpt. Er worden speciale rookzones ingericht, of de sigaret wordt zelfs helemaal in de ban gedaan.

Met ingang van het nieuwe pretparkseizoen mag in Sprookjeswonderland in Enkhuizen bijvoorbeeld alleen nog maar op speciale rookplekken worden gerookt. De zones zijn zoveel mogelijk uit het zicht van de spelende kinderen. In Artis geldt vanaf 4 april zelfs een algeheel rookverbod.

Lees ook: Staatssecretaris Blokhuis wil roken op terras verbieden

“We vinden het belangrijk dat alle kinderen die Artis bezoeken kunnen spelen en opgroeien in een gezonde omgeving”, aldus de Amsterdamse dierentuin. “Ook voor de dieren is meeroken niet goed. We hopen natuurlijk dat u daar blij mee bent. En als u dat niet bent, dan hopen we dat u het begrijpt.”

Wat vindt Nederland?

Of het rookverbod in alle pretparken en dierentuinen wordt ingevoerd is nog de vraag. Maar wat vindt Nederland hier eigenlijk van: roken in een pretpark, kan dat nog wel? Van de 1400 deelnemers rookt 29% zelf, of heeft een partner die rookt. Van die 1400 mensen vindt 77% het een goed idee om roken in pretparken en dierentuinen te verbieden. 20% is tegen zo’n rookverbod. Sterker nog, 14 procent zegt zelfs niet meer naar een pretpark of dierentuin toe te gaan als daar een rookverbod geldt.

Maar voor de meesten geldt; roken in de buurt van kinderen, dat doe je niet.

Foto: ANP