Dieren

Wat kun je doen tegen jeuk van de eikenprocessierups?

Jeuk, rode bultjes en vooral veel ellende. De eikenprocessierups zorgt de laatste weken voor overlast in Nederland. Voorkomen is altijd beter dan genezen. Maar mocht je alsnog in contact komen met de rups, dan zijn er gelukkig een aantal manieren om de ongemakken te verhelpen.

Wat zijn de klachten?

Mensen die in contact komen met de brandharen van de rups kunnen jeuk, bultjes of rode plekjes op de huid krijgen. Ook krijgen sommige mensen last van hun ogen. Andere keren lijken de klachten op een verkoudheid, met hoesten of kortademigheid. In de ergste gevallen voelen mensen zich duizelig, of beginnen ze over te geven.

Lees ook: Nicole werd bijna blind door brandhaar eikenprocessierups

Wat kan ik doen?

Als je de pech hebt om nader kennis te maken met de eikenprocessierups moet je eerst de brandharen weghalen. ”Dat kun je met een plakbandje doen of met een kledingroller”, aldus dermatoloog Marjolein Leenarts van het Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk. ”Ook douchen helpt.” Kleding waar brandharen op zitten kun je vervolgens het beste in de wasmachine gooien.

Wat je vooral niet moet doen: krabben. Dat kan leiden tot wondjes en littekens.

Hooikoorts

De piek van het hooikoortsseizoen ligt inmiddels achter ons, maar de tabletjes (antihistaminica) kunnen ook helpen bij jeuk van de eikenprocessierups. De pilletjes zijn gewoon vrij bij de drogist verkrijgbaar. ”Er zijn ook veel middelen op de markt die werken bij andere soorten jeuk. Denk hierbij aan mentholgels en andere verkoelende producten voor de huid. Die werken ook tegen de jeuk van de eikenprocessierups”, verduidelijkt Leenarts.

Lees ook: Hier kun je terecht met al je vragen over de eikenprocessierups

Wat ook zeker werkt: corticosteroïdencrème, ook wel hormoonzalf genoemd. Corticosteroïden remmen de ontstekingsreactie in de huid. De crème is wel enkel op recept verkrijgbaar in Nederland.

Föhnen

Een gouden tip van huisarts Peter Dekkers in Apeldoorn is simpel, maar opmerkelijk: zet een haarföhn op je huid. Door de warmte stolt het giftige eiwit dat in de haartjes van de rups zit. De jeuk verdwijnt direct! Hai Voeten nam de proef direct op de som: