Lifestyle & Entertainment

Wat is kindervuurwerk precies? En hoe gevaarlijk is het?

Als we diverse brandwondenartsen mogen geloven, is kindervuurwerk gevaarlijker dan je misschien zou denken. De dokters waarschuwen voor de kans op ernstige brandwonden en roepen op om ook vuurwerk voor kinderen met beschermende bril en lont af te steken. Maar wat is kindervuurwerk precies?

Wat is kindervuurwerk?

Vuurwerk wordt onderverdeeld in verschillende categorieën, van licht tot zwaar en illegaal. Kindervuurwerk valt onder de eerste categorie (F1). Dat betekent dat je het niet alleen bij een gespecialiseerde vuurwerkhandel kunt kopen, maar bijvoorbeeld ook bij de drogisterij of supermarkt.

Bovendien kun je dit type vuurwerk het hele jaar door kopen, maar wel alleen als je ouder bent dan twaalf jaar..

“Denk aan de fonteintjes op je verjaardagstaart, sterretjes, knalerwten, knetterballen, fakkeltjes en grondtollen”, weet vuurwerkdeskundige Ad Nieuwdorp. “Formeel heet het fop- en schertsvuurwerk, maar in de volksmond spreken we van kindervuurwerk.”

Bij Dylano ging het mis

Volgens Nieuwdorp onderschatten sommige ouders het gevaar van dit soort vuurwerk. Het is geen koudvuur, zegt hij. “Zo’n sterretje of grondtol wordt echt heel erg heet. Als het bijvoorbeeld tegen je nylon jasje aankomt, kun je er lelijke brandwonden aan over houden.”

Verder legt de deskundige uit dat als de wind onder een tolletje komt, hij zomaar wat hoger kan komen. “Met een beetje pech krijg je hem in het gezicht.”

Dylano (9) stak vijf weken geleden een wondertol af, die daarna in zijn laars schoot. Hij liep brandwonden op en moest een huidtransplantatie ondergaan.
(Tekst gaat verder onder de video)

Hoe steek je kindervuurwerk af?

Ook als er op de verpakking kindervuurwerk staat, kun je het beste de voorschriften aanhouden die ook gelden voor zwaarder vuurwerk. “Dus ook hier doe je er verstandig aan om een vuurwerkbril te dragen”, zegt Nieuwdorp.

Ook raadt hij aan om, als dat mogelijk is, de boel aan te steken met een lont. Gehoorbescherming is volgens hem niet per se nodig. “Dit vuurwerk knalt niet zo hard.”