Dieren

Zeldzame wasbeerhond doodgereden in Noordoostpolder

In de Noordoostpolder tussen Rutten en Lemmer spotte fotograaf Martien Hoogebeen een bijzonder dier: een wasbeerhond. Helaas was de exoot wel morsdood, waarschijnlijk het resultaat van een aanrijding.

Het dier komt vooral vaak voor in Oost-Azië, maar is ‘dankzij’ bontfokkers ooit in het Europese deel van Rusland terechtgekomen vanwege zijn pels. Vervolgens zijn ze daar in het wild terechtgekomen omdat er een aantal wisten te ontsnappen, meldt de Zoogdiervereniging.

Tegenwoordig wordt de wasbeerhond, die overigens niet verwant is aan een wasbeer, net zoals de wolf in toenemende mate in Nederland gezien. (Tekst gaat verder onder foto’s)

Vossenlintworm

De wasbeerhond is niet geheel ongevaarlijk omdat hij drager kan zijn van de vossenlintworm. Die lintworm kan een “ernstige leverziekte” veroorzaken, die zich meestal pas 5 à 15 jaar later openbaart, aldus Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Wasbeerhond gevonden?

Het instituut roept mensen die zo’n dode wasbeerhond vinden dan ook op zich te melden zodat er onderzoek gedaan kan worden. Dat heeft Martien dan ook braaf gedaan, het dier wordt maandag door de RIVM opgehaald.

In de streek is eerder een dode wasbeerhond gevonden: dit voorjaar is er een dood exemplaar aangetroffen in het Revebos bij Dronten, weet een twitteraar.