Weer & Verkeer

Warmterecords gaan sneuvelen: 'Spaanse hitte op komst'

De temperaturen van aankomende week kunnen zomaar nieuwe hitterecords opleveren. Van dinsdag tot en met vrijdag stijgt het kwik naar zo’n 30 tot 34 graden. Ook daarna blijft het nog lang warm.

Op woensdag kan het in het zuiden zelfs plaatselijk zo’n 38 graden worden. Een dag later, op donderdag, worden deze temperaturen mogelijk ook in het oosten gehaald. “Ook in de nachten verwacht ik hoge temperaturen van rond de 20 graden”, laat weerman Piet Paulusma weten. “Op sommige plekken kan het zelfs 22 graden blijven met nieuwe warmterecords.”

Het warme weer wordt vrijdag en zaterdag afgesloten met hevige onweersbuien. Paulusma: “Het wordt dan iets kouder, maar het zal zaterdag alsnog zo’n 27 graden zijn.”

Hittegolf

Voor een hittegolf moeten de temperaturen vijf dagen achter elkaar 25 graden of hoger zijn. Daarnaast moet het drie dagen boven de dertig graden worden. “Morgen is in De Bilt de eerste dag van de hittegolf”, aldus de weerman. “En dat kan nog wel eens tot en met dinsdag 30 juli aanhouden.”

Record

De aanstaande hittegolf gaat in lengte waarschijnlijk niet een record opleveren. Paulusma: “De hittegolf van 1975 duurde maar liefst achttien dagen en 2018 telde maar liefst twee hittegolven met een lengte van dertien dagen en tien dagen.”

Om de hitte een beetje goed door te komen heeft weerman Piet Paulusma een aantal hittetips samengesteld. Deze zijn terug te vinden op de website pietsweer.nl