Opmerkelijk

'Wapen treinschutters waarschijnlijk in buitenland gekocht'

De twee 15-jarige jongens hebben de trein beschoten met een luchtdrukwapen met stalen balletjes uit het buitenland. “Dat kan haast niet anders”, zegt Vincent Diepeveen van een schietsportzaak tegen Hart van Nederland.

De minderjarige daders schoten gisteren metalen balletjes met een nepwapen op twee langsrijdende treinen. De treinen werden stilgezet in Breda en Eindhoven met kapotte ruiten. Ze worden verdacht voor vernieling van de treinen.

Lees ook: NS-directeur Roger van Boxtel: ‘Treinbeschieting Brabant was wild west’

Via internet

Volgens Vincent is er mogelijk geschoten met een in het buitenland gekocht nepwapen. Deze luchtdrukwapens lijken als twee druppels op echte vuurwapens. “Deze schieten plastic balletjes. Eigenlijk spelen ze hier, net als paintball, oorlogje mee. In het buitenland koop je deze waarmee je stalen balletjes schiet. Die hebben ook veel meer kracht dan de airsoft-pistolen.”

In Nederland zijn de wapens die stalen balletjes schieten streng verboden. Maar via internet zijn de wapens wel te verkrijgen. Ook kunnen ze bijvoorbeeld uit het buitenland worden meegenomen. “Bij de airsoft pistolen, waar je in Nederland een vergunning voor moet hebben, schieten met plastic balletjes. En daar krijg je nooit een treinruit mee kapot.”