Dieren

Wandelaars gewond door aanval taurossen bij natuurgebied de Maashorst

Twee wandelaars zijn zaterdag gewond geraakt door een aanval van twee taurossen in het Brabantse natuurgebied de Maashorst. Een van hen brak onder andere haar enkel. Beide slachtoffers zijn in het ziekenhuis behandeld.

Ecoloog Leo Linnartz van ARK Natuurontwikkeling vertelde zondag dat de runderen vermoedelijk ge├»rriteerd zijn geraakt door een hond van een andere bezoeker van het natuurgebied. De kudde taurossen was bovendien extra waakzaam vanwege de geboorte van een jong kalf, afgelopen week. ”De wandelaars zijn daar het slachtoffer van geworden. Hen valt niks te verwijten.”

Gewond

De vrouw werd als eerste aangevallen en heeft er een gebroken enkel aan overgehouden. Ze is daar zaterdag met spoed aan geopereerd en voorzien van plaat en pinnen. Haar man heeft de Tauros geschopt om van het dier van haar af te slaan, op dat moment viel de rund hem aan. De man heeft een flinke wond in zijn gelaat er aan over gehouden.

Vervolgens zag een fietser alles gebeuren, deze heeft heel veel herrie gemaakt waardoor de Tauros zijn aanval stopte.

Geschrokken

ARK Natuurontwikkeling is ingeschakeld om van de Maashorst een wildernisgebied te maken. De organisatie is erg geschrokken van de agressie van de taurossen.

De zes volwassen runderen en het kalf zijn daarom zondag gevangen en uit het gebied gehaald. Ze komen ook niet meer terug, aldus Linnartz. ”We proberen het zo veilig mogelijk te houden en willen geen enkel risico lopen.”

Oerrund

Stichting Taurus, Rewilding Europe en ARK maken zich sterk voor het terugfokken van een rund met zoveel mogelijk kenmerken als die van het oerrund, onder de naam Tauros. Het in 1627 uitgestorven oerrund keert hiermee in een nieuwe vorm terug in Europa.

Door zelfredzame runderrassen als Maremmana, Maronesa, Sayaguesa, Limia en Tudanca met elkaar te kruisen, komt het resultaat steeds dichter bij de toekomstige Tauros. Taurossen grazen onder meer in het Kempen~Broeke en de Maashorst.

ANP/Redactie

Beeld: FreeNature