Lifestyle & Entertainment

Waarom Utrecht het Eurovisiesongfestival gaat organiseren

Vandaag hebben de steden die graag het Eurovisie Songfestival willen organiseren, de zogeheten bidbooks ingeleverd hebben. De organisatie gaat deze dan beoordelen en maakt in augustus de winnaar bekend. Maar wie maakt van de vijf steden de meeste kans? Hieronder een paar redenen waarom de Domstad het festijn gaat binnenslepen.

De steden hebben vandaag het bidbook ingeleverd bij de NPO. Daarin staat hoe de stad van plan is om het feest in goede banen te gaan leiden. ook staat erin hoe zij het financieel gaan aanpakken en hoe waarom zij denken dat hun stad de beste keuze is voor het spektakel.

Eisenpakket

Voordat een stad het Eurovisiesongfestival mag organiseren moet het aan het steng eisenpakket voldoen. Het European Broadcasting Union (EBU) wil dat het hele festijn tot in de puntjes wordt geregeld door de organiserende stad. Niet moet er alleen genoeg plaatsen zijn voor het publiek maar moet er ook gekeken worden naar genoeg slaapplaatsen voor de artiesten, crew en journalisten.

Daarnaast moet er ook gekeken worden naar de de bereikbaarheid van de stad en de beveiliging van het feest.

‘Making your Mind Up’

Met deze slogan probeert Utrecht de NPO enthousiast te maken. De Domstad wil het Songfestival op de ‘meest duurzame, sociale en innovatieve manier’ organiseren. Met die gedachte in het achterhoofd stuurde de organisatie een fietskoerier die het bidboek in Hilversum overhandigden aan de NPO.

Utrecht wil het feest gaan houden in de Jaarbeurs maar omdat het plafond te laag is om aan de eisen te voldoen is nu het plan om feest te organiseren in een ‘megatent’ op de parkeerplaats van de jaarbeurs. Die tent moet minimaal 18 meter hoog zijn en plaats kunnen bieden aan 10.000 mensen. De jaarbeurs zelf kan wel gebruikt worden voor opslag ruimte en kleedkamers.

Geen cent van de gemeente

In tegenstelling tot de andere kandidaten steekt de gemeente  en de provincie Utrecht zelf geen geld in het feest. De Jaarbeurs en partners moeten zelf met het benodigde bedrag op tafel komen. Een voordeel van Utrecht is de locatie. Het ligt centraal in het land en is goed bereikbaar vanuit meerdere luchthavens in Nederland. Culturele instellingen als TivoliVredenburg, het Centraal Museum en homocafé Kalff zijn ook bij de plannenmakerij betrokken.

De organisatie van het Songfestival is in handen van NPO, Avrotros en de NOS, in samenwerking met European Broadcasting Union. Zij bepalen in augustus in welke Nederlandse stad het Songfestival volgend jaar plaatsvindt. Nederland is gastland omdat Duncan Laurence dit jaar de editie in Tel Aviv won.