Lifestyle & Entertainment

Waarom Maastricht het Eurovisiesongfestival gaat organiseren

Vandaag hebben de steden die graag het Eurovisie Songfestival willen organiseren, de zogeheten bidbooks ingeleverd hebben. De organisatie gaat deze dan beoordelen en maakt in augustus de winnaar bekend. Maar wie maakt van de vijf steden de meeste kans? Hieronder een paar redenen waarom Maastricht en Limburg het festijn gaan binnenslepen.

De steden hebben vandaag het bidbook ingeleverd bij de NPO. Daarin staat hoe de stad van plan is om het feest in goede banen te gaan leiden. ook staat erin hoe zij het financieel gaan aanpakken en hoe waarom zij denken dat hun stad de beste keuze is voor het spektakel.

Eisenpakket

Voordat een stad het Eurovisiesongfestival mag organiseren moet het aan het steng eisenpakket voldoen. Het European Broadcasting Union (EBU) wil dat het hele festijn tot in de puntjes wordt geregeld door de organiserende stad. Niet moet er alleen genoeg plaatsen zijn voor het publiek maar moet er ook gekeken worden naar genoeg slaapplaatsen voor de artiesten, crew en journalisten.

Daarnaast moet er ook gekeken worden naar de de bereikbaarheid van de stad en de beveiliging van het feest.

‘Come Closer’

Maastricht is samen Rotterdam een van de twee kanshebbers die volgens kenners de meeste kans maakt om het festijn binnen te slepen. Maastricht is plan om het groots aan te pakken, met het thema ‘Come Closer’ probeert de stad zichzelf goed te presenteren.

De stad wil ook alle wijken betrekken bij het grote feest. ”Er zijn 43 wijken en er doen volgende jaar 43 landen mee, het zo leuk zijn als elke wijk tijdelijk ingericht kan worden in de stijl en smaak van een bepaald land”, vertelt de gemeenteraad tegen L1.

Locatie

Maastricht is van plan om songfestival te gaan houden in het MECC, de EBU stelt de eis dat er voor minimaal 10.000 mensen plaats is. In het MECC is genoeg ruimte voor die eis. Er zou ongeveer plek zijn voor zo’n 13.000 mensen.

Het plafond van de zaal in het MECC is wel 12 centimeter te laag. Maar L1 meldt dat de NPO dat geen belemmering zou vinden.

De stad zelf is goed bereikbaar vanuit meerdere vliegvelden in de buurt. De vliegvelden van Brussel en Antwerpen liggen slechts op 90 minuten afstand van het centrum van de stad. Ook de vliegvelden in Eindhoven en Düsseldorf liggen redelijk dichtbij.

Financiën

De de stad en de provincie willen graag het feest naar Limburg halen. Zo stop de provincie een flink duit in het zakje. Het is niet bekend om hoeveel geld het gaat, maar het lijkt erop dat Maastricht zijn financiën op orde heeft. Ook denkt de stad dat zij als enige kandidaat het Europese aspect van het feest te benadrukken.

‘s Wereld bekendste Limburger, André Rieu, heeft al zijn steun uitgesproken om het feest naar ‘zijn’ stad te halen.

Inleveren bidbook

Maastricht kwam met een hele delegatie naar het mediapark om hun bidbook in te leveren bij de NPO. De burgemeester Annemarie Penn-te Strake, MECC-directeur Rob van de Wiel en gouverneur Theo Bovens kwamen rond 10:00 uur aan bij het NPO-gebouw om het document te overhandigen. Ze werden begeleid door een brassband.

In augustus wordt bekend gemaakt welke stad aan de slag mag met het feest.

De organisatie van het Songfestival is in handen van NPO, Avrotros en de NOS, in samenwerking met European Broadcasting Union. Nederland is gastland omdat Duncan Laurence dit jaar de editie in Tel Aviv won.