Politiek

Hoe lang blijft de VVD Van Haga de hand boven het hoofd houden? Fractie op dit moment bijeen

De Tweede Kamerfractie van de VVD vergadert op dit moment over de positie van VVD-Kamerlid Wybren van Haga. Het Kamerlid kwam gisteren in opspraak nadat uit onderzoek van Hart van Nederland was gebleken dat Van Haga met zijn vastgoedbedrijf de regels aan zijn laars lapte.

De partij wil het opnieuw in opspraak geraakte Kamerlid de kans geven om met een verklaring te komen. “We gaan in de fractie bespreken hoe we ervoor staan,” zegt fractievoorzitter Klaas Dijkhoff vooraf.

Uit onderzoek van Hart van Nederland bleek dat het vastgoedbedrijf van Van Haga dit voorjaar een rijksmonument dat in privé-bezit is van de VVD’er liet verbouwen. Daarvoor was geen vergunning aangevraagd. Daarnaast hield hij zich ook, tegen de afspraak met de VVD in, inhoudelijk bezig met zijn vastgoedbedrijf. Dit blijkt onder andere uit een mailwisseling tussen het Kamerlid en een huurder waarmee hij een conflict had.

Vaker in opspraak

Het is niet de eerste keer dat Van Haga in opspraak komt. Als vastgoedbeheerder zou hij zich niet aan de huurregels hebben gehouden. Een onderzoekscommissie concludeerde daarna dat hij kon aanblijven als hij zijn ‘bedrijfsmatige activiteiten zichtbaar en controleerbaar op afstand’ zou zetten. Zo niet, dan zou hij de fractie moeten verlaten. Het Kamerlid beloofde de VVD toen dat hij zich tijdens het Kamerlidmaatschap niet meer zou bemoeien met zijn vastgoedbedrijf.

Alsof het allemaal nog niet genoeg is, plukte de politie Van Haga afgelopen juli ook nog eens van de snelweg omdat hij afwijkend rijgedrag vertoonde. Bij de blaascontrole die volgde, bleek dat hij te veel had gedronken.

Lees ook: Omstreden VVD-Kamerlid Van Haga opnieuw over de schreef met verbouwing

De situatie is lastig voor de fractie omdat de coalitie op dit moment 76 van de 150 zetels in de Tweede Kamers bezet. Mocht Van Haga uit de partij stappen of worden gezet en zijn zetel meenemen, dan heeft de coalitie geen meerderheid meer.