Politiek

VVD en CDA willen 'geboortepapieren' Nederland permanent laten zien

Regeringspartijen VVD en CDA willen dat de Nederlander weer trots kan zijn op de geschiedenis van Nederland. Deze zou volgens de partijen ook zichtbaarder moeten worden uitgedragen in plaats van verstopt of uitgewist.

Om dat te bereiken moeten het Plakkaat van Verlatinghe (1581), de Unie van Utrecht (1579) en de Apologie van Willem van Oranje (1580), die worden beschouwd als de ‘geboortepapieren’ van Nederland, permanent worden tentoongesteld op een publieke plek.

‘Niks mis met gezonde vaderlandsliefde’

Het Plakkaat van Verlatinghe wordt gezien als de onafhankelijkheidsverklaring van Nederland. Daarin verklaarde de Staten-Generaal zich onafhankelijk van de Spaanse koning Filips II. De tekst van het Plakkaat vertoont overeenkomsten met de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring uit 1776.

“We mogen trots zijn op onze geschiedenis en dat mogen we best laten zien”, aldus een verklaring van de partijen. Volgens Klaas Dijkhoff, fractieleider van de VVD in de Tweede Kamer verdient de onafhankelijkheidsverklaring van Nederland een trotse, prominente plek, zichtbaar voor iedereen. Pieter Heerma, fractievoorzitter van het CDA: “Er is niks mis met gezond vaderlandsliefde, het kan juist verbindend werken.”

 

ANP/Redactie