Lifestyle & Entertainment

Vuurwerkverkoper: 'Voor zware knallers moet je niet bij ons zijn'

Nu de kerst weer achter ons ligt kijkt een groot deel Nederland reikhalzend vooruit richting de jaarwisseling. Zaterdagmorgen meldden veel liefhebbers van vuurwerk zich bij de vuurwerkverkoper op de hoek om alvast mooie knallers of siervuurwerk te scoren.

Ook bij de Tilburgse verkoper Bram van Beurden gingen de deuren vroeg open voor zijn klanten. De liefhebbers van knalvuurwerk hoefden echter geen moeite te nemen om te komen. Die heeft Bram dit jaar namelijk, naar eigen zeggen als enige verkoper in Nederland, in de ban gedaan.

En zijn klanten hebben daar geen moeite mee. ”Zelf heb ik daar geen enkel probleem mee, maar mijn zoontje heeft daar meer problemen mee denk ik”, vertelt een klant lachend.

Positieve reacties

Van Beurden: ”Door dit besluit te nemen proberen wij toch een beetje stelling te nemen in de discussie. We hopen dat we minder knalvuurwerk zullen gaan horen in de buurt de komende dagen. We hebben vanuit de omgeving ook al een hoop positieve reacties gekregen.”

Lees ook: Vuurwerkverkoop voor jaarwisseling van start, drukte verwacht bij verkooppunten

Marcel Teunissen van Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland snapt dat de ondernemer zo stelling neemt tegen knalvuurwerk. Hij vraagt zich echter af of het zin heeft: ”Als jonge gasten echt willen knallen komen ze linksom of rechtsom toch wel aan dat vuurwerk. Je kunt je ook afvragen of dat vuurwerk dan wel veilig is.”

Volgens Teunissen is er in Nederland de laatste jaren meer vraag naar siervuurwerk in plaats van knalvuurwerk. Teunissen: ”De laatste cijfers dateren van 2010 tot 2015. In 2010 was 27% van het verkochte vuurwerk in ons land knalvuurwerk. Vijf jaar later was dat nog maar 8%. Dat cijfer is nog wel stabiel gebleven.”

Stijging aantal bestellingen

Teunissen meldt zaterdag dat het aantal online bestellingen dit jaar tussen de 5% en 10% is gestegen ten opzichte van vorig jaar. Een derde van al het verkochte vuurwerk is vooraf besteld.