Politiek

Politiek gaat zware vuurpijlen en gevaarlijk knalvuurwerk verbieden

VVD en CDA komen woensdag met een wetsvoorstel waarin het afsteken van zware vuurpijlen en gevaarlijk knalvuurwerk wordt verboden. Volgens RTL Nieuws is er een meerderheid in de Tweede Kamer voor het nieuwe vuurwerkverbod.

Eerder stonden die twee regeringspartijen nog niet achter een dergelijk verbod. D66, PvdA en de ChristenUnie staan al wel langer achter het verbod. De Tweede Kamer debatteert woensdag over vuurwerk tijdens de jaarwisseling.

Gedaan met vuurpijlen

Tijdens dat debat zullen VVD en CDA ervoor pleiten om zware vuurpijlen en zogenaamde ‘single shots’ uit de schappen te halen. Single shot is de naam voor vuurwerk met een plastic buisje waaruit één lichtkogel schiet die in de lucht ontploft.

De ‘single shots’ zijn razend populair onder jongeren. Jaarlijks worden er zo’n tien miljoen stuks verkocht. De inperking zou in 2021 moeten ingaan.

Welk vuurwerk wordt verboden?

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid kondigde voor de zomer al aan dat een deel van de single shots verboden moet worden als consumentenvuurwerk. Dan gaat het om de zwaarste, nog legale categorie F3. Daaronder vallen onder meer zware, lange ratelbanden en Chinese rollen.

VVD en CDA willen nog een stap verder gaan. Ook single shots en vuurpijlen die in de minder zware categorie F2 vallen, moeten uit de schappen. In die categorie valt verreweg het meeste consumentenvuurwerk.

Een volledig vuurwerkverbod is volgens CDA-Kamerlid Chris van Dam niet te handhaven. “Tegelijkertijd zien we dat er stappen gezet moeten worden om de veiligheid van hulpverleners en omstanders te vergroten. Met het verbieden van single shots en zware vuurpijlen wordt die stap gezet.”

Wat ging hieraan vooraf?

Al jarenlang wordt er discussie gevoerd over welk vuurwerk wel en welk vuurwerk niet afgestoken mag worden tijdens de jaarwisseling. De politie en gemeenten deden eerder dit jaar een oproep aan het kabinet voor een vuurwerkloze Oud en Nieuw.

Korpschef Erik Akerboom van de Nationale Politie heeft maandag in de Tweede Kamer gezegd dat de politie problemen voorziet tijdens de aankomende jaarwisseling. Met name bij de handhaving van lokale vuurwerkverboden. Hij betwijfelt of die verboden zullen zorgen voor een veiligere jaarwisseling.