Politiek

Vrouwen met nikab vrezen voor veiligheid na boerkaverbod

Niet meer met het openbaar vervoer, naar het ziekenhuis of naar de ouderavond op school. Karima Rahmani van de werkgroep Blijf Van Mijn Niqaab Af vreest voor haar veiligheid als het boerkaverbod vanaf 1 augustus van kracht is in Nederland.

Het boerkaverbod heet officieel Gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding en in onderwijsinstellingen, zorginstellingen, het openbaar vervoer en in overheidsgebouwen. “En dus niet op straat”, zegt de Utrechtse Rahmani, die zelf een nikab draagt.

Eigen rechter spelen

Het is maar de vraag of het verbod daadwerkelijk gehandhaafd wordt, want sectoren die met het verbod te maken krijgen, zoals politie, scholen en het openbaar vervoer, zien het verbod niet zitten. Juist daarom maakt Rahmani zich zorgen om haar veiligheid en die van andere nikab-dragers.

“Ik vrees dat mensen het verbod als een vrijbrief zien om het heft in eigen handen te nemen. De buschauffeur zal ons niet uit de bus zetten, maar ik verwacht dat andere reizigers me zullen aanspreken en misschien zelfs voor eigen rechter gaan spelen.” Rahmani is niet de enige met die angst. “Ook van andere vrouwen die een boerka of nikab dragen, hoor ik dat ze ongerust zijn.”

Beperkt leven

Rahmani gaat zich waarschijnlijk niet houden aan het boerkaverbod. “Het leven wordt heel beperkt als je niet met het openbaar vervoer mag reizen en op veel plekken niet mag komen. Dat zie ik niet zitten.”

Verschillende organisaties, zoals de politieke partij NIDA, hebben aangeboden om eventuele boetes voor de vrouwen te betalen. De op de islam geïnspireerde partij ziet het verbod als een inbreuk op de vrijheid van godsdienst.

In Nederland wonen naar schatting 150 vrouwen die altijd een boerka of nikab dragen en nog enkele honderden vrouwen die af en toe een boerka of nikab dragen. Het verbod geldt niet alleen voor boerka’s en nikabs, maar ook voor integraalhelmen en bivakmutsen.

Wat Vindt Nederland?

Per 1 augustus is dus gezichtsbedekkende kleding op veel plekken verboden. Is het een goede ontwikkeling, ook al is het bijna niet te handhaven?

Er deden 1500 mensen mee aan ons onderzoek van vandaag. We vroegen eerst wat we vinden van het boerkaverbod op zich. De uitslag is glashelder: 93% van de Nederlanders staat achter het boerkaverbod, en maar 5% is tegen zo’n verbod. Opvallend is dat politieke voorkeur daarbij niet uitmaakt. Ook stemmers op GroenLinks en DENK bijvoorbeeld steunen massaal het boerkaverbod.

Zal het verbod ook effect hebben? Is het te handhaven en gaan we dus minder gezichtsbedekkende kleding zien? Dan wordt het een ander verhaal. 52%, ietsje meer dan de helft, denkt dat het inderdaad gaat werken. Maar er is ook een grote groep, 38%, die zegt dat het verbod niet te handhaven is en dus geen effect heeft.