Misdaad

'Vrouw die dochter heeft van James B. leeft al jaren in angst'

Afgelopen donderdag raakte de 12-jarige Hania uit Rotterdam vermist. Het meisje zou die dag om 15:00 uur thuis zijn, maar is daar nooit aangekomen. De politie vond het kind in een hotelkamer in Rotterdam waar ook de verdachte James B. uit Amerika is aangehouden.

B. heeft geen strafblad in Nederland, maar volgens De Telegraaf is de man eerder veroordeeld wegens seksueel misbruik van minderjarigen.

Gisteren werd bekend dat de 49-jarige Amerikaanse verdachte een dochter heeft met een 45-jarige Nederlandse uit Eindhoven. De dochter is een internetvriendin zijn van de Rotterdamse Hania.

Lees ook: Verdachte vermissing Hania is James B.

Verkrachtingsslachtoffer

Volgens Jacques Smits van Stichting Kinderontvoering leeft de vrouw die een dochter heeft van James B. al jaren in angst. Ook zou B. talloze pogingen hebben gedaan om de voogdij over haar dochter te krijgen. De vrouw zou 19 jaar geleden door B. zijn verkracht en hierbij zou haar dochter verwekt zijn. B. wilde mogelijk ook zijn eigen dochter ontvoeren: de politie stond vrijdag bij de moeder van zijn dochter op de stoep om haar te waarschuwen, zegt zowel Smits als advocate Machteld Roethof, die de vrouw bijstaat.

Lees ook: Vermiste Hania is weer terecht

Geestelijk beperkt

De vrouw heeft door de jaren heen meerdere malen aangifte proberen te doen, maar politie zou haar niet serieus hebben genomen. Smits vertelt dat de vrouw geestelijk beperkt is en een laag IQ heeft. “Blijkbaar word je alleen serieus genomen als je een normaal IQ hebt. Dat is toch belachelijk!” Smits heeft sindsdien contact met haar gehouden en haar vaak bijgestaan om te voorkomen dat haar dochter bij James B. terecht zou komen. “Instanties hebben onder andere geprobeerd om de dochter uit huis te plaatsen en een omgangsregeling tussen de verkrachter en zijn dochter te bewerkstelligen, maar dat hebben we gelukkig kunnen tegenhouden.”

Lees ook: Nichtje van vermiste Hania: ‘Het is geen meisje dat zoiets zou doen’ 

Jeugdzorg

Haar dochter is ook geestelijk beperkt en valt nog onder Jeugdzorg. Dat ze binnenkort de leeftijd van 18 jaar bereikt, verandert niks aan de situatie, gezien haar beperking.

Volgens Jacques Smits heeft de moeder het zwaar.