112

Vrouw die dodelijk ongeluk veroorzaakte niet schuldig bevonden door hersenletsel

Het fatale ongeval dat de 54-jarige Julia H. uit Rockanje in 2014 veroorzaakte, is haar door hersenletsel niet strafrechtelijk aan te rekenen. Dat zei de advocaat-generaal donderdag in hoger beroep voor het hof in Den Haag.

Maar dat Julia H. na het ongeluk weer in de auto stapte en loog om haar rijbewijs weer terug te krijgen, valt haar volgens hem wel aan te rekenen. Daarom eiste hij een werkstraf van 100 uur en een maand voorwaardelijke celstraf tegen haar. Ook vroeg hij om de maximaal mogelijke rijontzegging van zeven jaar.

Lees ook: Twee jaar cel na dodelijk ongeluk door epilepsie

Een psychiater en een psycholoog schreven in een advies aan het hof dat H. door een trap van een paard in 1992 hersenschade heeft opgelopen. Daardoor is ze niet toerekeningsvatbaar verklaard.

Ze remde niet af en week niet uit

Bij het ongeluk dat Julia H. veroorzaakte kwamen een 29-jarige man en 23-jarige vrouw uit Polen om het leven. Het gebeurde op een rechte weg. Ze remde niet af en week niet uit, bleek uit verklaringen van ooggetuigen. Zelf zegt ze zich niets te kunnen herinneren.

Al 8 eerdere ongelukken

Julia H. had in de jaren voorafgaand aan het fatale ongeluk al acht auto-ongelukken veroorzaakt, waarbij waarschijnlijk de epilepsie ook een rol speelde. Toch stapte ze iedere keer weer in de auto. Ook na dit ongeluk, ondanks dat haar rijbewijs was ingenomen, stapte ze weer in de auto. Waarom ze dat deed, kon ze de rechter niet vertellen.

ANP/Redactie