Vrijwillige brandweer lokt zzp'ers met gratis kantoorplek in kazerne

De brandweer Twente wil zzp’ers verleiden om als vrijwillige brandweerman te gaan werken. Door het kantoor van de kazerne open te stellen voor zelfstandigen buiten het eigen gebied, hoopt de brandweer een nieuwe doelgroep aan te spreken.

De vrijwillige brandweer kampt in heel Nederland met grote tekorten. In de afgelopen tien jaar is het aantal vrijwilligers teruggelopen van bijna 22.000 in 2010, naar een kleine 19.000 dit jaar.

In de Twentse kazernes merken ze vooral problemen overdag. “Mensen werken steeds minder vaak in hetzelfde dorp waarin ze ook wonen. Om bij de vrijwillige brandweer te kunnen moet je elk moment oproepbaar zijn”, zegt Karin Groenewegen, coördinator bij de Twentse brandweer. Door nu zzp’ers van buiten de dorpen toe te laten breekt de brandweer met dit principe.

Goede faciliteiten

Tonnis Goosen, manager bij een IT-bedrijf, vraagt zich hardop af waarom dit niet eerder is bedacht. Hij is al aan het proefdraaien de kazerne en vindt het “lekker”. “Er zijn goede faciliteiten; koffie, een printer, de werkplek én altijd de spanning oproepbaar te zijn als de pieper gaat.”

De brandweer in Twente hoopt 36 nieuwe vrijwilligers zoals Tonnis te werven met de proef. Die moeten minimaal twee dagen per week op de kazerne werken.