112

Vrachtschip verliest veel grotere lading dan gedacht

Het vrachtschip waarvan werd gedacht dat het dertig containers had verloren op zee, blijkt een veel grotere lading kwijt te zijn. Volgens de kustwacht zijn in totaal 270 containers over boord geslagen, waarvan er tot nu toe 21 zijn aangespoeld op de stranden van Vlieland, Terschelling en Ameland.

Het vrachtschip, de MSC Zoe, verloor een deel van haar ladingΒ in de wateren boven het Duitse eiland Borkum.

De verwachting is dat in de loop van de dag nog meer containers aan zullen spoelen. In zee drijven ook nog drie gevaarlijke containers die beladen zijn met vaten organisch peroxide. De kustwacht waarschuwt mensen die de peroxide vinden er niet aan te komen en de hulpdiensten te bellen.

Op de stranden van de Waddeneilanden is het de hele dag al een komen en gaan van strandjutters die hun slag slaan tussen de aangespoelde goederen. Speelgoed, kinderkleding stoeltjes, gloeilampen en zelfs flatscreen-tv’s worden massaal meegenomen. Dat mag alleen wanneer de containers al stuk of open zijn. “Alle gesloten containers halen we zo snel mogelijk van het strand”, liet burgemeester Tineke Schokker van Vlieland eerder weten aan Hart van Nederland.

De MSC Zoe, een van de grootste containerschepen ter wereld, verloor de containers in de nacht van dinsdag op woensdag. Het schip kan circa 19.000 containers vervoeren.

Beeld: Ronald de Jong (@Roanldvlie)