Gezondheid

Hoe houd je vuurwerk afsteken voor iedereen leuk?

De jaarwisseling staat weer voor de deur en dat betekent voor een hele hoop jongeren lekker knallen met vuurwerk! Bureau Halt geeft voorlichting om groot leed te voorkomen.

Honderden vuurwerkvoorlichtingen worden op basisscholen en middelbare scholen gegeven. Bureau Halt wil kinderen bewust maken van hun gedrag en de eventuele gevolgen.

Op basisschool De Rank in Toldijk krijgen kinderen van groep 7/8  voorlichting. De basis school ligt vlakbij de Duitse grens, een verleidelijke stap om even over de grens heen te rijden en illegaal vuurwerk te halen. “De knal en het effect van vuurwerk vind ik gewoon heel leuk. Daar krijg ik een kick van”, zegt een van de leerlingen.

Gesprek over vuurwerk

Afke Veltman van Bureau Halt gaat met de kinderen in gesprek over het afsteken van vuurwerk. “De nadruk van de les ligt vooral op het veilig afsteken van vuurwerk, de regelgeving en hoe we het voor iedereen leuk kunnen houden”.

Lees ook: Hoe overleef je oud & nieuw in Nederland?

De kinderen krijgen geluidsfragmenten te horen. Zo horen zij een bejaarde vrouw die heel bang is voor de knallen en een baasje van een hond die vertelt over wat de knallen doen met de hond. Op deze manier worden kinderen bewust gemaakt van hun acties met vuurwerk.

Voorlichting, ook voor jou

Bureau Halt geeft van november t/m december vuurwerkvoorlichtingen door heel Nederland, dit is vooral gericht op kinderen van de basisschool en de eerste twee klassen van de middelbare school.

En wanneer mag je eigenlijk vuurwerk afsteken? Dat mag van 31 december 18 uur tot 2 uur op 1 januari.