Dieren

Voorkomen is beter dan genezen; meldpunt voor agressieve honden

Iedere gemeente krijgt een meldpunt voor agressieve, gevaarlijke honden en hinderlijk gedrag van hondenbezitters. De Rijksoverheid wil daarmee het risico op bijtincidenten terugdringen en zoveel mogelijk voorkomen.

De gemeente Dordrecht is een van de vier gemeenten die al zo’n meldpunt heeft. Sinds de start in april zijn er 17 meldingen binnengekomen. In drie van de gevallen is een muilkorfgebod opgelegd.

Gemeenten kunnen na het checken van een melding maatregelen opleggen aan de eigenaar van de hond. Het gaat dan bijvoorbeeld om het verplicht aanlijnen van de hond. Of om de verplichting de hond een muilkorf om te doen.

Muilkorfgebod

Volgens Betty Wolt, adviseur hondenbeleid van de gemeente Dordrecht, wordt iedere melding zorgvuldig gecheckt. “Het verhaal van de melder wordt aangehoord, er wordt gekeken of er meerdere mensen last hebben van de hond, en er wordt in gesprek gegaan met de eigenaar.”

De gemeente Rotterdam is de eerste gemeente die een meldpunt geopend heeft. Daar zijn sinds de start in 2017, 234 meldingen binnengekomen en is er 20 keer een muilkorfgebod opgelegd.
Ook in Deventer en Zutphen kunnen burgers hun zorgen over honden doorgeven.

Het is nog niet duidelijk wanneer iedere gemeente een meldpunt moet hebben.