Gezondheid

Voor Sienna (9) wordt zondag een lampion aangestoken

Sienna was negen jaar toen ze acute leukemie kreeg. Hoewel de huisarts eerst nog dacht aan stress en vermoeidheid, bleken haar klachten te maken te hebben met een ernstige en agressieve vorm van kanker. Binnen drie weken overleed het meisje. Haar moeder Pascale doet vijf jaar na het overlijden van haar dochter mee aan de lampionnenactie van het KWF.

Pascale vertelt geëmotioneerd over de zware periode vijf jaar geleden. “Ik heb mensen gehad in mijn omgeving die kanker hebben gehad. Mijn vader heeft slokdarmkanker gehad, hij heeft het overleefd. Dus wij hadden ook zoiets van: het is echt een bom die inslaat, maar we gaan gewoon vechten en we gaan het doen.” De kanker in Sienna’s lichaam was echter al in zo’n ver stadium dat ze al snel overlijdt. Ter nagedachtenis aan Sienna doneert Pascale zondag een lampion voor haar dochter.

Duizenden lampionnen

Iedereen kan een lampion doneren voor een dierbare. De aftrap voor de actie is op 9 december gegeven. De eerste lampionnen werden toen verlicht door bekende Nederlanders als Gordon, Giel Beelen, Monic Hendrickx, Roy Donders en Gijs Staverman. De opbrengst wil KWF Kankerbestrijding gebruiken om de kans van mensen op kanker te verkleinen, de kans op genezing te vergroten en de kwaliteit van leven tijdens en na kanker te verbeteren.

Inmiddels staat de teller voor het aantal gedoneerde lampionnen op ruim 20000. Deze worden zondag gedoneerd voor dierbaren die zo vreselijk gemist worden. De lampionnen zijn in de vorm van een hart en worden aangestoken op een bijzondere locatie. Deze keer wordt de lampionnenactie in het Olympisch Stadion in Amsterdam gehouden. Eerder werden de tuin van Paleis Soestdijk, de Afsluitdijk en het Middelpunt van Nederland (Lunteren) verlicht door duizenden lampionnen.

SBS6 zendt zondagavond om 18.30 uur een live registratie uit van de lampionenactie. Via kwf.nl kunnen mensen nog een lampion voor iemand laten maken, die nog wordt bijgeplaatst in het hart.