112

Volendam blikt terug op nieuwjaarsbrand in 't Hemeltje

Deze oud & nieuw is het alweer 18 jaar geleden dat er brand uitbrak in het Volendamse café ‘t Hemeltje. Bij de brand kwamen 14 bezoekers om het leven, 200 mensen raakten zwaargewond en werden die oudejaarsnacht getekend voor het leven. De afgelopen dagen kwamen de slachtoffers bijeen tijdens een vakantie in Villa Pardoes.

Over zo’n drama met elkaar in gesprek blijven, is heel erg belangrijk, weet Lou Snoek. “Verwerking is gewoon praten blijven. Of dat nou 1 jaar na dato is, of 20 jaar na dato is. Voor iedereen in deze groep is het een manier van leven geworden. Dus het beheerst niemands leven meer, maar dat neemt niet weg dat het belangrijk is om daar zo nu en dan even over te babbelen.”

Lou kan zich nog weinig herinneren van de ramp. “Op het moment dat het gebeurde weet ik alleen mijn eerste reactie eigenlijk en de paniek die daarop volgde. Het was heel erg donker en mistig, ik kon niets zien.” Hij wist zichzelf in veiligheid te brengen, 14 mensen hadden dat geluk niet.

Verwerking

Het hele dorp was in rouw gedompeld maar juist dat het zovelen trof, maakt wel een verschil qua verwerking, vindt Lou. “Wanneer zoiets je alleen zou overkomt, denk ik dat de mate van verwerking lastiger is dan wanneer het als groep gebeurt. Terugkijkend op de situatie denk ik dat het in die zin wel geholpen heeft dat we het met elkaar konden delen.”

De ramp heeft de manier waarop Lou in het leven staat natuurlijk voor eeuwig veranderd. “Vooral hoe ik in het leven sta. Het besef dat het leven eindig is maar ook dat je zaken niet als een beperking moet gaan zien.”