Karige kerstdagen voor klanten Zutphense voedselbank

De voedselbank in Zutphen moest donderdag per direct de deuren sluiten. Zo vlak voor de feestdagen betekent dat een flinke domper voor mensen die afhankelijk zijn deze vorm van hulp. Honderden huishoudens krijgen deze winter geen extraatje te krijgen met de Kerst. Het pand waarin de voedselbank zit is volgens de eigenaar onveilig en moet eerst gestut worden.

Voorzitter Gert Vrieze van de voedselbank heeft nog een beetje kunnen redden, maar vreest een karig pakket voor zijn klanten. “Op vrijdag delen we altijd uit, maar we moesten ijlings op zoek naar een alternatieve hal. We hadden een leuk kerstpakket in gedachten voor onze klanten, maar helaas. Producten als vlees en ijs die in de vriezer worden bewaard, daar kunnen we nu niet bij.”

Instortingsgevaar

De eigenaar van het pand, waar ook een supermarkt zit, laat aan Hart van Nederland weten dat hij vreselijk baalt, maar dat hij niet anders kon dan het pand direct te sluiten. “De mensen die de nieuwe zonnepanelen hebben geplaatst hebben grove fouten gemaakt bij de uitvoering. Omdat ik het niet vertrouwde heb ik mijn eigen constructeur ernaar laten kijken. Toen bleek woensdagavond dat er sprake was van acuut instortingsgevaar en moest ik het pand sluiten”, aldus eigenaar Ruben Boom

Vrijdag zijn bouwvakkers de hele dag bezig geweest met het plaatsen van stempels om het dak goed te stutten. De eigenaar van het pand verwacht dan ook dat de boel deze maandag weer open kan.

Iets terug doen

Veel boeren in de omgeving Zutphen trekken zich het lot aan en schieten de voedselbank te hulp. Mienke de Wilde: “Wij hebben de ruimte en de contacten. Bovendien vonden we het ook tijd om als boeren positief in het nieuws te komen, na alle gedoe van de laatste tijd. We willen graag iets terug doen.”

Boeren en burgers worden opgeroepen om houdbare artikelen en producten in te komen leveren bij het loonbedrijf in Vorden aan de Deldenseweg 13. Via appgroepen en sociale media zijn inmiddels honderden enthousiaste reacties geteld.