112

Cabinedruk valt weg, vliegtuig op weg naar Amsterdam maakt voorzorgslanding

Je wil het niet meemaken. De cabinedruk van een vliegtuig van United Airlines viel weg op weg van San Fransisco naar Amsterdam. Halverwege de reis maakte het toestel een duikvlucht. De Boeing 787 maakte uiteindelijk veilig een voorzorgslanding in Bangor in de Amerikaanse staat Maine.

Vlucht UA968 vertrok rond 15.20 uur lokale tijd uit San Fransisco. Na ruim vier uur ontdekten de piloten boven Canada het technische probleem. Direct zijn ze op veilige hoogte gaan vliegen. Binnen een paar minuten dook het vliegtuig daarom van bijna twaalf kilometer hoogte naar ruim drie kilometer hoogte. Vervolgens is het uitgeweken naar het Amerikaanse Maine, twee uur na de duikvlucht landde het toestel veilig in Bangor.

Na voorzorgslanding in hotel

Aan boord van het toestel waren bijna 200 passagiers, zij hebben het toestel allemaal zonder problemen verlaten. De passagiers zijn opgevangen in hotels in de buurt van het vliegveld van Bangor. Maandag vliegen ze richting Newark bij New York, om van daaruit de reis te vervolgen naar Amsterdam.

De Boeing 787 van United Airlines is 4,5 jaar oud. Het is onduidelijk hoe het probleem met de luchtdruk is ontstaan.

De vluchthaven van de VS

Dat het toestel van United Airlines een voorzorgslanding maakte op Bangor is niet vreemd. Deze luchthaven ligt voor trans-Atlantische vluchten het dichtstbij om een noodlanding te maken op Amerikaans grondgebied. In Bangor is de landingsbaan lang genoeg om grote toestellen aan te kunnen. Normaal handelt Bangor ongeveer twintig regionale vluchten per dag af. Maar het heeft  faciliteiten die ingericht zijn om onverwachte bezoekers op te vangen.

Zo’n honderd keer per jaar maakt een vliegtuig een onaangekondigde landing op Bangor. In de meeste gevallen gaat het om toestellen die moeten bijtanken of uitwijken voor slecht weer. Ook landen soms vliegtuigen na een bommelding. Dan wordt zo’n toestel naar een apart deel van het vliegveld gereden en komen de politie en FBI in actie.

Naast de regionale vluchten en onverwachte tussenlandingen, richt Bangor zich op het bijtanken van kleine privévliegtuigen. Ook vertrekken Amerikaanse soldaten vanaf het vliegveld richting Irak, Afghanistan en locaties in Europa.

Foto: Bill Abbott via Flickr