Opmerkelijk

Icoon verdwijnt: Vishandel Hoek van Holland moet deuren sluiten door komst metrolijn

Al 34 jaar is de Hoekse Vishandel een begrip in Hoek van Holland. Eigenaar Cees Hofland is er dan ook stuk van dat zijn zaak moet sluiten. Eind september is het zover. De winkel moet plaats maken voor de ‘Hoekse Lijn’, een metroverbinding tussen Schiedam en Hoek van Holland.

Een mooi stukje modern openbaar vervoer. De inwoners van Hoek van Holland zullen er vast blij mee zijn. Maar Cees van de vishandel aan de Stationstraat kan er niet om lachen. Vier jaar lang heeft hij nog geprobeerd er met de gemeente uit proberen te komen. Maar alle onderhandelingen ten spijt: de deur gaat toch echt dicht. Cees noemt het vooral zuur voor zijn dochter: “Zij zou eigenlijk de zaak overnemen! Ook zou er voor mij nog een stukje pensioen inzitten op die manier. Dat gaat nu niet lukken. Ik ben erg teleurgesteld.”

Nieuwe plek voor vishandel?

Cees krijgt wel een schadeloosstelling van de gemeente Rotterdam. Maar liever had hij zijn zaak gewoon voortgezet. Hij zou dan met de nieuwe vishandel plaats hebben genomen in het nieuwe station. Maar de vraagprijs kan hij niet opbrengen. In een reactie laat de gemeente weten dat ze er vier jaar lang uit hebben proberen te komen: “We hebben gekeken naar een haalbaar koopaanbod dat past binnen de wet- en regelgeving. Ons aanbod is afgewezen omdat de heer Hofland heeft gekozen voor schadeloosstelling.”

Ook noemt Cees het erg jammer voor de bezoekers. En die bezoekers komen uit alle windstreken om bij hem een haring te happen of voor een mootje vis voor bij de avondmaaltijd: “Iedereen komt hier een visje halen. Zeker tot de boot om 19.00 uur weggaat, is er altijd volk te vinden. Zelfs Engelsen en Duitsers!” Stiekem blijft hij nog wel hoop houden voor zijn vishandel. En hij heeft dus nog even de tijd, want 30 september gaan de deuren definitief dicht.