Sport

Virgil van Dijk als eerste Nederlander verkozen tot UEFA-Speler van het Jaar

De Nederlandse verdediger Virgil van Dijk is door de Europese voetbalbond UEFA gekozen als Speler van het Jaar. Bij de verkiezing liet de 28-jarige aanvoerder van Liverpool en het Nederlands elftal sterspelers Lionel Messi en Cristiano Ronaldo achter zich.

Van Dijk won afgelopen seizoen met Liverpool de Champions League en schopte het met het Nederlands elftal tot de finale van de Nations League. Daarbij viel hij niet alleen op vanwege zijn verdedigende acties, maar ook vanwege zijn doelpunten op belangrijke momenten.

Van Dijk is de eerste Nederlander die deze eretitel wint. Arjen Robben kwam in 2014 nog het dichtst bij. De vleugelaanvaller werd toen derde achter Cristiano Ronaldo en keeper Manuel Neuer.

Nog meer Nederlands succes

De verkiezing van beste speler van Europa werd de afgelopen jaren gedomineerd door de vedettes Cristiano Ronaldo van Juventus en Lionel Messi van Barcelona. Zij grepen vorig jaar ook al naast de trofee. Toen eindigde de Kroatische middenvelder Luka Modric van Real Madrid als eerste.

Van Dijk werd ook gekozen tot beste verdediger van het Champions League-seizoen. En er was nog meer Nederlands succes: Frenkie de Jong kreeg de prijs voor beste middenvelder van het kampioenenbal.

Loting Ajax

De verkiezing volgde na de loting voor het nieuwe Champions League-seizoen. Ajax, dat zich gisteren plaatste, werd in een poule geplaatst met Chelsea, Valencia en Lille.