112

VIDEO: Heftige bewakingsbeelden van explosie in hotel Zaandijk

De politie heeft bewakingsbeelden vrijgegeven van de explosie in een hotel in Zaandijk, eind april van dit jaar. De heftige beelden laten de impact van de explosie goed zien.

Op de beelden is te zien hoe een onbekende man op een scooter aan komt rijden en deze tegenover het hotel parkeert. Via de Julianabrug klimt hij vervolgens het terras van het restaurant op en loopt hij naar de achterkant van het hotel. Daar slaat hij een ruit in, waarna de man naar binnen klimt.

Felle lichtflits

Eenmaal binnen in het restaurant loopt de man naar de bar, waar hij het explosief plaatst. Hij steekt het explosief aan en neemt de benen. Kort na het ontsteken van het explosief is een felle lichtflits te zien, waarna brand ontstaat en het restaurant zich vult met donkere rookwolken.

Lees ook: Door explosie getroffen hotel in Zaandijk tijdelijk gesloten op last van burgemeester

Beelden van een bewakingscamera aan de buitenkant van het pand laten vervolgens zien hoe de kozijnen van het restaurant met een enorme kracht naar buiten worden geblazen. De dader kijkt nog één keer achterom en gaat er vervolgens vandoor op een scooter zonder kentekenplaat.

Tijdelijk gesloten

Bij de explosie raakte niemand gewond. Zo’n dertig hotelgasten werden geëvacueerd en elders ondergebracht. De politie ging vanaf het begin uit van een doelgerichte actie. In verband met de veiligheid in de directe omgeving moest het hotel op last van burgemeester Jan Hamming van Zaanstad vier weken lang de deuren sluiten.