Politiek

'Vestia drijft families Tweebosbuurt uit elkaar'

Wien Dobber (75) woont al 52 jaar in dezelfde sociale huurwoning in de Rotterdamse Tweebosbuurt. Ze staat vandaag voor de rechter omdat Vestia de buurt wil slopen. Zij is met honderden andere buurtbewoners gedwongen een andere woning te zoeken.

Een groot deel van de bewoners van de Tweebosbuurt weigert – net als Wien – te vertrekken. De huizen zijn volgens de bewoners nog in prima staat en voor de mensen met een kleine portemonnee betaalbaar.

Daarnaast kent iedereen elkaar in het buurtje in de Afrikaanderwijk. De zoon van Wien, Edwin Dobber, woont nu nog om de hoek. Kleinzoon Damien (13) is autistisch en komt meerdere keren per week bij Wien over de vloer.

Lees ook: Rechter over de Tweebosbuurt: Vestia mag slopen

Te weinig sociale huurwoningen

Als alles volgens planning gaat, begint Vestia in april 2020 met de sloop. Er komen 130 sociale huurwoningen terug waar er nu ruim 500 staan. De kans is dus klein dat de Dobbers weer bij elkaar in de buurt komen te wonen. “Het hele gezin wordt uit elkaar getrokken, ze drijven families uit elkaar”, zegt Wien vandaag in de rechtbank.

Omdat het lastig is om in de buurt genoeg woningen te vinden, is het zoekgebied voor vervangende woonruimte uitgebreid naar de regio. Er zijn niet genoeg sociale huurwoningen. In theorie kunnen bewoners dus 18 kilometer verderop in Hoogvliet terecht komen.

Lees ook: Drukbezochte rechtszaak Vestia tegen buurtbewoners: ‘Tweebos is een voorbeeldbuurt’

Zoon Edwin kon zijn emoties moeilijk in bedwang houden. Hij verliet hevig geƫmotioneerd de rechtszaal.

Vestia wilde niet reageren op vragen van Hart van Nederland.