Sport

Verstappen uitzinnig van vreugde: 'Wat een race!'

Max Verstappen was uitzinnig van vreugde na zijn sensationele zege in de Grote Prijs van Duitsland. Vijf bandenwissels en een draai om zijn as van 360 graden konden de Limburger niet afstoppen in de regenrace op circuit Hockenheim. “Wat een race, wat een zege”, brulde de coureur van Red Bull door de teamradio na het passeren van de finishvlag.

Lastig

“Het was lastig en link om op de juiste momenten te kiezen om naar binnen te gaan en nieuwe banden te nemen. Het ging erom zoveel mogelijk uit de problemen te blijven en geen fouten te maken. Ik ben natuurlijk ontzettend blij met deze overwinning.”

Verstappen scoorde 26 punten; 25 voor de winst en 1 bonuspunt voor de snelste ronde. Hij kwam in het kampioenschap op 162 punten en liep fors in op leider Lewis Hamilton (223 punten) en Valtteri Bottas (184). De twee coureurs van Mercedes flopten in Duitsland en bleven puntloos.

Zevende zege

De Limburger vierde zijn zevende zege in de Formule 1, maar na de start leek de winst ver weg. Verstappen kwam heel slecht weg en viel terug van de tweede naar de vierde plaats. “Op dat stuk van de baan was weinig grip”, zei Verstappen bij Ziggo Sport. Ook de keuze om bijna halverwege de race naar ‘slicks’ (banden zonder profiel voor droog weer) te wisselen, pakte verkeerd uit. “Ik kreeg niet de juiste banden, ze kwamen totaal niet op temperatuur en dat zag je aan die spin.”

Safetycar

Maar alles kwam alsnog goed voor de Nederlander. “Ik zat lang vast achter Valtteri Bottas, maar toen ik eenmaal aan de leiding kwam, reed ik zo weg. Ik heb toen nog een keer een pitstop gemaakt om nieuwe intermediates te nemen, want Charles Leclerc had dat ook gedaan en die reed toen ontzettend hard.”

In de slotronden, na de zoveelste onderbreking door de safetycar, kwam het veld weer bij elkaar en kwam Sebastian Vettel nog angstvallig dichtbij. “Ik maakte me geen zorgen en reed toen vooral op safe. Het was niet nodig om te pushen en bovendien had ik de snelste ronde gereden, dus ik had alles onder controle.”