Sport

Verstappen haalt finish niet in Japan na botsing, winst voor Bottas

De Grote Prijs van Japan is op een teleurstelling uitgedraaid voor Max Verstappen. Hij kreeg vlak na de start een tik van Charles Leclerc en liep daardoor zoveel schade op aan zijn auto, dat hij na veertien ronden de strijd staakte. Valtteri Bottas won de race.

De Fin dankte zijn zege aan een geweldige start, waarin hij oprukte van de derde naar de eerste plaats. Vervolgens reed hij de race op het circuit van Suzuka vlekkeloos uit.

Vettel

Sebastian Vettel van Ferrari finishte op ruim 11 seconden achterstand als tweede. De Duitser was van poleposition vertrokken. Hij moest in de slotfase van de race alles op alles zetten om Lewis Hamilton van zich af te houden. De Britse wereldkampioen van Mercedes, die afstevent op zijn zesde wereldtitel, eindigde als derde.

Met de eerste en de derde plaats in Japan verzekerde Mercedes zich voor het zesde jaar op rij van de constructeurstitel. Voor Bottas (30) was het zijn derde zege van dit jaar en de zesde in zijn carrière.

De Grote Prijs van Japan ondervond relatief weinig hinder van tyfoon Hagibis, die vooral in Tokio en omgeving veel leed en schade veroorzaakte. Wel haalde de organisatie de hele zaterdag uit het schema, waardoor kwalificatie en race op dezelfde dag werden gehouden in Japan. Tussen beide races zat zondag maar 3,5 uur pauze.

Valse start

Vettel was de snelste in de kwalificatie, maar kreeg zijn Ferrari bij de start van de race niet goed weg. Hij leek zelfs een valse start te maken, maar de wedstrijdleiding bekeek de beelden nog eens goed en liet de Duitser vrijuit gaan. Hij kwam wel achter Bottas op de tweede plek terecht en wist deze met hard werken tot aan de finish vast te houden.

Hamilton gokte erop dat hij in de race met één bandenwissel kon volstaan en zo de overwinning kon binnenslepen, maar hij moest net als Bottas en Vettel twee keer een pitstop maken, waardoor zijn strategie mislukte. Als troost was er de wereldtitel bij de constructeurs voor Mercedes op vier races voor het einde van het seizoen.