Sport

Verstappen bewondert Cruijff: 'Hij maakte dingen niet moeilijker dan ze zijn'

Max Verstappen zegt vroeger als kind niet veel helden gehad te hebben. Toch is er een man in het bijzonder waar hij naar op kijkt: niemand minder dan voetballegende Johan Cruijff. De twee ontmoetten elkaar in 2016 tijdens testdagen op het circuit van Barcelona. Die ontmoeting heeft een onuitwisbare indruk nagelaten op de coureur.

Toen de twee elkaar ontmoetten was Verstappen 18 jaar oud en nog geen fractie van de superster die hij nu is, terwijl Cruijff door toedoen van longkanker op zijn laatste benen liep. De gewezen topvoetballer overleed op 24 maart 2016 aan de ziekte.

Positief

”Ondanks zijn ziekte was hij nog steeds heel positief”, vertelt Verstappen over die bewuste ontmoeting aan The Telegraph. ”Hij zei tegen mij dat hij 2-1 voorstond in de eerste helft, maar dat hij de tweede helft moest afmaken. Drie weken later is hij gestorven. Ondanks zijn status was hij een hele vriendelijke man en totaal niet arrogant. Hij wilde onze sport echt leren kennen en begrijpen hoe wij werkten”, aldus Verstappen.

Eenvoud

De eenvoud waarmee Cruijff over voetbal dacht spreekt Verstappen aan. ”Cruijff maakte de dingen niet moeilijker dan ze zijn”, zegt hij daarover. ”Voetbal wordt met een bal en de voeten gespeeld. Zo kijk ik ook naar Formule 1. Ik stap in de auto en rijd zo snel als ik kan. Ik heb een gaspedaal, een rempedaal en een stuur.”

De technische en wetenschappelijke benadering van de sport zegt Verstappen dan ook helemaal niks. ”Je lichaamstemperatuur die perfect moet zijn, de juiste hoeveelheid water moeten drinken: ik haat die dingen. Ik doe niks anders dan toen ik met de go-kart reed. Ik hou ervan om hard te rijden en de rest is bijzaak. Al die theorieën zeggen mij helemaal niets.”