112

Verslagenheid in Strijbeek is groot na fatale brand: 'het is niet te bevatten'

De verslagenheid is zondag groot na de brand in het Brabantse dorp Strijbeek, waar twee jongens van 6 en 9 jaar oud om het leven kwamen.

Veel buurtbewoners komen zondagmiddag een kijkje nemen bij de plek waar in de nacht van zaterdag op zondag een vernietigende brand heeft gewoed.

Het hele dorp moet dit verwerken

Een overbuurman, die regelmatig contact heeft met de bewoonster van de getroffen woning, heeft veel meegekregen van de brand. ”Ik heb slecht kunnen slapen vannacht”, vertelt de buurman. ”De oma van kinderen, Francien,  kwam regelmatig eieren halen bij mij. Ik wist dat de kleinkinderen van de vrouw wel eens op bezoek kwamen. Dat er dan zoiets is gebeurd, is niet te bevatten.”

Buurtbewoonster Lia van den Wijngaart werd ook wakker van de toegesnelde ambulances. ”Ik liep direct naar buiten om te kijken wat er aan de hand was. Wij zagen gelijk dat er brand was bij een woning in het bos”, vertelt mevrouw Van den Wijngaart. Ook Jos, de man van Lia heeft het allemaal gezien. ”De vlammen kwamen bijna boven de bomen uit. Er was ook zo veel rook”, herinnert  Jos zich. ”

Jos is niet alleen een buurman maar hij kent Francien nog goed van zijn jeugd en leeft dan ook erg mee met haar. ”Ik ken haar nog van kinds af aan, het was vroeger ook al mijn buurmeisje. Ze was altijd in voor een praatje en wij kwamen haar regelmatig tegen. Erg zielig om te horen dat dit haar overkomt.”

‘Het hakt er ook flink in bij hulpverleners’

Ook de politie spreekt van een groot drama dat er ook bij de collega’s behoorlijk heeft ingehakt. “Dit heeft een zwaar effect op iedereen. Een brand met slachtoffers is erg, maar met kinderen is het ergst. Dat blijft je altijd bij. Strijbeek is een kleine gemeenschap. Veel mensen zijn aangeslagen”, aldus een woordvoerder van de politie die zondag ter plaatse was. “Dit heeft ook veel meer gevolgen. Maandag blijft op twee scholen een plekje leeg en ook sportclubs of andere clubs van de jongens hebben een verlies te dragen.”

Er rijden zondag ook behoorlijk wat mensen langs de plek, maar er is niets van het uitgebrande chalet te zien. Het huisje aan de Daesdonckseweg, dat werd bewoond door de oma van één van de jongens, staat op eigen terrein. Er zijn zondag wel agenten aanwezig voor omwonenden die iets willen vragen of iets kwijt willen.

Onderzoek in volle gang

Het onderzoek bij de woning is nog in volle gang en gaat naar verwachting nog de hele dag door. De politie gaat ervan uit dat de oorzaak moeilijk te achterhalen is omdat het chalet volledig is verwoest.