Dieren

Verkrampte pootjes, sufheid en kwijlen: waarschuwing voor watervergiftiging bij honden

Niet over het asfalt wandelen, je hond niet in een hete auto laten zitten en zorgen voor voldoende beschutting en water. De meeste hondeneigenaren weten heel goed hoe ze tijdens de zomerhitte voor hun huisdier moeten zorgen. Maar waar veel baasjes niet bij stilstaan is een ander groot risico in de zomermaanden: watervergiftiging.

Zo ook de baasjes van Lola. Na een dagje waterpret wordt hun 2-jarige Jack Russel suf en ligt ze kwijlend met verkrampte pootjes op haar zij. Haar ongeruste baasjes brengen haar direct binnen bij dierengezondheidscentrum Boven Veluwe, waar een bloedonderzoek wordt afgenomen. Daaruit blijkt al snel dat Lola een watervergiftiging had opgelopen.

Vochtophoping in de hersenen

Het hondje had tijdens het spelen en zwemmen teveel water binnengekregen en weer uitgeplast. Daardoor waren de natrium- en kaliumniveaus in haar bloed zó laag geworden dat er zich vocht begon op te hopen in haar hersenen.

“Als dat proces niet gestopt en omgekeerd wordt, zwellen de hersenen uiteindelijk zo veel op, dat een dier in coma raakt en overlijdt,” schrijft het dierengezondheidscentrum op Facebook. “Gelukkig hebben we Lola kunnen redden, en na een nacht en dagje in de praktijk, is ze gistermiddag naar huis gegaan en voelt zich weer een stuk beter!”