Politiek

Verkennend onderzoek gestart naar instorten dak AZ-stadion

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) stelt een verkennend onderzoek in naar het deels instorten van het dak van het stadion van voetbalclub AZ in Alkmaar. Het dak boven de Molenaarstribune kwam zaterdag naar beneden tijdens een storm.

Het verkennend onderzoek, waarin informatie wordt verzameld en met betrokken partijen wordt gesproken, neemt naar verwachting een tot twee weken in beslag.

Lees ook: Dak van AZ-stadion was een ‘spaghetticonstructie’

Het terrein van het AFAS Stadion van AZ is voorlopig niet toegankelijk. De club was op het moment dat het dak instortte niet aan het trainen in het stadion. Vanwege de harde wind werd op een andere plek binnen getraind.

‘Het dak is een spaghetticonstructie’

Volgens bouwexpert Ysno Suurenbroek, die ook buitengewoon lid van de Onderzoeksraad voor Veiligheid was, is de bouw van de dakconstructie om kosten te besparen te licht uitgevoerd. “Een spaghetticonstructie. Ik wacht al 13 jaar tot het in zou storten”.

Op verzoek van de brandweer hielden hij en de onderzoeksraad toentertijd de bouwvergunning tegen het licht, maar het kritische rapport dat zij schreven verdween volgens Suurenbroek in een la van de gemeente.

Gerommel in de gemeente

“De constructie voldeed niet aan de eisen van het bouwbesluit en niet aan de eisen van de brandveiligheid. Heel die constructie had sterker uitgevoerd moeten worden, met dikker staal. Er was in die tijd een hoop gerommel met de sturing door de gemeente en de gemeente werd aangestuurd, dat durf ik gerust te zeggen, door Dirk Scheringa”, aldus Suurenbroek.

AZ opzoek naar locatie

AZ is nog op zoek naar een locatie waar donderdag de thuiswedstrijd tegen Marioepol in de derde voorronde van de Europa League kan worden gespeeld. Ook voor het thuisduel van komende zondag met FC Groningen moet nog een oplossing worden gevonden.

Jong AZ zou maandag het thuisduel met Telstar ook in het stadion in Alkmaar spelen. Die wedstrijd is inmiddels verplaatst naar het trainingscomplex van de club in Wijdewormer, waar Jong AZ de meeste thuisduels afwerkt.