Opmerkelijk

'Jodenuitspraak Farmers Defence Force getuigt van geen verstand'

Boeren worden gedeporteerd, net als de Joden in de Tweede Wereldoorlog. Dat stelde Mark van den Oever, voorman van Farmers Defence Force, vrijdagmorgen in het Provinciehuis in Den Bosch. Bij Nationaal Monument Kamp Vught wordt ontzet gereageerd op de vergelijking met de holocaust. “Hoe dom kun je zijn?”

Niet alleen stelde Van den Oever dat de boeren net als de Joden worden gedeporteerd. Hij zei tijdens het inspraakmoment vrijdag ook nog: “Als er straks geen boeren meer zijn, zeg dan niet: wir haben es nicht gewusst.”

Omroep Brabant gaf de Farmers Defence Force-coryfee na afloop van het inspraakmoment de kans om zichzelf te rectificeren. Dat deed hij niet. Sterker nog, hij bevestigde ze nogmaals. Al moest hij wel stellen dat boeren niet worden vermoord, in tegenstelling tot de Joden in de Tweede Wereldoorlog. Grote woorden, erkende Van den Oever, maar volgens hem wel ware woorden.

‘Vergelijking met de holocaust getuigt van nul procent verstand’

Jeroen van den Eijnde, directeur van Kamp Vught, verklaart aan de Brabantse Omroep dat hij de uitlating van Van den Oever onvoorstelbaar dom vindt. “Deze uitspraak getuigt van nul procent verstand, nul procent historisch besef en nul procent empathie. Hoe dom kun je zijn? Dit doet de boerenzaak duidelijk geen goed.”

Wat is Kamp Vught?

In de Tweede Wereldoorlog was Kamp Vught een concentratiekamp van de nazi’s. In het totaal zijn er 32.000 mensen opgesloten, onder meer politieke gevangenen, verzetslieden en homoseksuelen. Het werd ook als doorvoerkamp gebruikt voor duizenden Joden. In het totaal stierven 751 mensen in Kamp Vught. Tegenwoordig is het een herdenkingsplaats met een museum.