Misdaad

Waarom moest Amerikaanse studente Sarah Papenheim dood?

De 24-jarige Joël S. staat woensdag voor de rechter voor het doden van de 21-jarige Amerikaanse psychologiestudente Sarah Papenheim. Hij heeft bekend dat hij zijn huisgenote heeft neergestoken.

Sarah werd op 12 december vorig jaar in haar kamer in een studentencomplex in de Rotterdamse wijk Kralingen gevonden. Ze had tientallen steek- en snijwonden en overleed vlak daarna.

Lees ook: Joël S. bekent Amerikaanse studente Sarah te hebben doodgestoken

Ze werd gevonden nadat de moeder van Joël S. de politie had gewaarschuwd. Zij was door haar zoon gebeld. Hij werd kort daarna aangehouden op het treinstation in Eindhoven, waar hij vandaan komt.

Hallucinaties en waanbeelden

Volgens psychiaters en psychologen lijdt Joël S. aan hallucinaties en waanbeelden. De verdachte is ook nog neurologisch onderzocht.

Hij zal bij zijn rechtszaak zijn, aldus zijn advocate. Ook de moeder van Sarah komt over uit de Verenigde Staten, zoals ze eerder ook deed voor de korte inleidende zittingen.

Moeder van Sarah Papenheim

Sarahs moeder zal gebruikmaken van haar spreekrecht en een verzoek tot schadevergoeding indienen, aldus haar advocaat. Na de zelfmoord van haar zoon stond Sarah centraal in haar leven.

Lees ook: Moeder van vermoorde Sarah wil antwoorden en gerechtigheid

De Zorgconsul in Rotterdam heeft onderzoek gedaan naar het optreden van hulpverleners van het wijkteam en het meldpunt verwarde personen. Die kregen meldingen, onder andere van Sarah, over het afwijkende gedrag van Joël  S. en doodsbedreigingen. Het rapport komt vrijdag uit.

ANP