Politiek

Verbod op lachgas 'goede eerste stap', maar nog veel vragen

Revalidatieartsen, verkopers en politici hebben gemengd gereageerd op het verbod op lachgas. Ze noemen het een goede eerste stap, maar er zijn nog veel vragen over hoe dit er in de praktijk uit komt te zien.

Staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid maakte vandaag bekend dat lachgas als softdrug onder de Opiumwet komt te vallen. Dat betekent dat het bezit, de handel en verkoop van het middel verboden worden, maar het gebruik niet.

CDA-Kamerlid Anne Kuiken pleitte al langer voor een verbod en is dus blij met het plan van Blokhuis. Ook DENK-voorman Tunahan Kuzu vindt het een goed voorstel. “Maar uiteindelijk valt of staat alles met handhaving”, voegt hij eraan toe.

Vrees voor meer illegale handel

Voor horecagelegenheden en in de zorg moeten de patronen nog gewoon beschikbaar blijven. Maar hoe dat onderscheid in de wet wordt vastgelegd en hoe er vervolgens op gecontroleerd gaat worden, weet ook staatssecretaris Blokhuis nog niet.

Bij de Hersenstichting zijn ze ook zeer benieuwd hoe de politie het verbod gaat handhaven. De stichting dringt al maanden aan op deze maatregel, maar ziet nog genoeg haken en ogen. “Lachgas staat straks naast cannabis op lijst II van de Opiumwet, maar cannabis kun je maar op een manier gebruiken. Bij lachgas is het een stuk lastiger.”

Lees ook: Kabinet verbiedt lachgas: ‘Ballonnetje niet zo onschuldig als het lijkt’

Ondernemer Leon Riemers verkoopt lachgas aan clubs, festivals en kroegen. Hij is niet te spreken over de maatregel van het kabinet. “Het is goed dat de overheid in beweging komt, maar het is de vraag of dit iets uithaalt. 90 procent van de bedrijven die lachgas verkopen doen dat nu al zwart namelijk.”

Riemers is bang dat het verbod leidt tot meer illegale handel. “Het zou beter zijn als er eens wordt begonnen met strenge controles in de sector.”

‘Verbod is krachtig signaal’

Lachgasverkoper Deniz Üresin verkoopt ballonnen op straat in Amsterdam, ondanks een verbod daarop door de gemeente. Hij heeft op dit moment al een miljoen aan boetes uitstaan, maar is ook ondanks de kabinetsmaatregel niet van plan om te stoppen met verkopen. “Dit verbod is in strijd met Europese regels”, zegt hij.

Staatssecretaris Blokhuis erkent dat er nog veel vragen openstaan. Hij gaat de komende tijd in gesprek met deskundigen over hoe dit verbod vorm moet krijgen. “Maar we geven nu een krachtig signaal door lachgas als softdrug onder de Opiumwet te plaatsen”, zegt hij.