Ook 'veilige' pelletkachel toont problemen: 'Wij zijn heel erg geschrokken'

Politie en brandweer waarschuwen voor pelletkachels, die door foute montage al tientallen branden hebben veroorzaakt. Maar ook veilige en goed geïnstalleerde kachels kunnen problemen veroorzaken.

De pelletkachel van de familie Roolvink uit Vriezenveen vloog deze week in brand, en alleen door tijdig ingrijpen werd voorkomen dat de hele woning in de fik kwam te staan.

“Afgelopen dinsdag stond de afvoerpijp roodgloeiend boven de kachel”, vertelt Ellen Roolvink. “Zo rood als het achterlicht van een fiets.” Ellen en haar man Richard zaten ‘s avonds in hun woning toen ze zagen dat het fout ging. “Op twintig centimeter afstand voelde je de hitte van de pijp al.”

Lees ook: Kachel veroorzaakt uitslaande woningbrand in Boekel

Net op tijd

Het echtpaar zette de kachel uit en belde meteen 112. “De brandweer zei dat het net op tijd was. We wonen in een woning met houten plafonds. We zijn niet altijd thuis, maar laten de kachel dan wel aan staan. Met die houten plafonds was gewoon het hele huis weg geweest.”

Zaterdag kwam het programma Kassa met het nieuws dat er in de afgelopen twee jaar in Groningen, Friesland en Drenthe zeventig branden zijn geweest door pelletkachels. Dat bleek uit onderzoek van het Team Brandonderzoek Noord-Nederland.

Lees ook: Liever stoken op hout? Experts willen een totaalverbod

Pelletkachel was goedgekeurd

“Maar dat ging vooral om het gevaar van een pelletkachel die niet goed was aangesloten”, vertelt Ellen. “Bijvoorbeeld als de afvoerpijp via de zijkant van het huis naar buiten gaat, waardoor er ook wind in kan komen.”

Bij het Vriezenveense gezin was dit niet het geval. Bij hen werd de afvoerpijp juist recht omhoog naar het dak geïnstalleerd. “Wij waren juist gewaarschuwd door de specialist. Maar ook dit gaat niet goed. Ook deze goedgekeurde, specialistisch geïnstalleerde kachels zijn niet veilig, ondanks dat we de kachel dagelijks schoonmaken.”

Het echtpaar weet niet wat ze nu moeten doen. “We zijn heel erg geschrokken. We hebben nu een elektrisch kacheltje geleend van iemand. Maar als het echt gaat vriezen hebben we wel een probleem.”