Lifestyle & Entertainment

Veel politie op de been, weinig echte problemen rond intochten Sinterklaas

In diverse steden is veel politie op de been bij intochten van Sinterklaas, maar over het algemeen zijn er weinig betogers. Veel intochten zijn alweer achter de rug.

Geen demonstraties in Eindhoven

In Eindhoven waren veel agenten te zien, maar Kick Out Zwarte Piet (tegen Zwarte Piet) zag ervan af hier te demonstreren, en ook Pegida (voor Zwarte Piet) was afgehaakt. Wel is iemand opgepakt omdat hij niet naar aanwijzingen van de politie luisterde. De belangstelling voor de intocht lijkt in Eindhoven een stuk lager dan in voorgaande jaren. Sommigen zeggen dat mensen thuisblijven om niet in demonstraties verzeild te raken.

Zes keer Kick Out Zwarte Piet

Kick Out Zwarte Piet (KOZP) ging zaterdag in zes steden de straat op “voor een inclusief sinterklaasfeest zonder racisme”. Dat zijn Den Haag, Alkmaar, Groningen, Dordrecht, Leeuwarden en Nijmegen. De demonstraties in Eindhoven en Hoorn gingen niet door omdat deze gemeenten hebben aangegeven in 2020 ‘zwarte piet-vrij’ te zijn. In Dordrecht staan ongeveer twintig KOZP-aanhangers in hun demonstratievak. De teksten op de spandoeken lijken mild gehouden, met onder meer: ‘Feest voor ieder kind’.

Onrustig in Leeuwarden en Emmen

In Leeuwarden is de politie tussen KOZP en een aantal aanhangers van Zwarte Piet gekomen. Er zijn geen aanhoudingen verricht. Er staan ongeveer twintig KOZP’ers in hun demonstratievak. Dat is inmiddels afgezet en niet meer toegankelijk, kleine groepjes pro-, maar ook tegendemonstranten worden tegengehouden. Het publiek reageert soms hoofdschuddend op de enorme politie-inzet. Het vak staat dichter op de intocht dan vorig jaar. In het centrum is redelijk veel beveiliging en politie, ook met ME-busjes.

Lees ook: Zo beleeft Nederland de intocht van Sinterklaas

In Emmen moest de politie in actie komen. Er is met vuurwerk en eieren gegooid naar tegenstanders van Zwart Piet. Na ingrijpen van de politie werd het weer rust, er zijn geen aanhoudingen verricht.

De tekst gaat verder onder de video.

Beeld: Persbureau Meter

Controle door Amnesty

In Nijmegen demonstreren ongeveer honderd tegenstanders. Volgens de politie is de sfeer goed. Bij het demonstratievak staan mensen van Amnesty International die kijken of het recht op demonstreren wordt gefaciliteerd. Waarnemers zijn ook aanwezig in Dordrecht, Den Haag, Alkmaar, en Groningen.

In Groningen stonden zo’n 200 activisten van KOZP in een vak, met daaromheen honderden hooligans en voorstanders van Zwarte Piet. De twee groepen werden gescheiden door een linie van agenten, ME’ers en acht politiepaarden. Nadat de sint was gepasseerd, verdwenen beide groepen weer snel. Voor zover bekend is ook hier niemand aangehouden.

Lees ook: Zwarte Pieten van Pegida aangehouden in Apeldoorn

Ook in Den Haag is veel politie op de been. Agenten hebben een aantal motorrijders aangesproken en gecontroleerd die zich hadden verkleed als Zwarte Piet. Ze mochten hun weg vervolgen. KOZP demonstreert op de Koekamp, waar enkele honderden mensen staan. Een grote groep van enkele tientallen tegenstanders van Zwarte Piet roept leuzen als: “Nederland schaam je.” De demonstratie is verder rustig verlopen. Na afloop liepen de aanhangers van KOZP naar het station, daar werden in de hal leuzen geroepen.

Op het podium op de Koekamp waren sprekers en werd aangekondigd dat de anti-pietengroep op 5 december (pakjesavond) opnieuw een manifestatie wil organiseren. Hoe die eruit gaat zien en waar die wordt gehouden, is nog niet bekend. De activisten boden verder symbolisch een petitie aan, waarin ze premier Mark Rutte oproepen om voor die datum met hen in gesprek te gaan.

Stil protest op Curaçao

Bij de intocht van Sinterklaas op Curaçao zijn zaterdagochtend (lokale tijd) enkele tientallen demonstranten aanwezig. Ze hebben aan de politie bescherming gevraagd naar aanleiding van bedreigingen op sociale media, vlak voor de intocht.

De demonstratie is gericht “tegen de koloniale figuur van Sinterklaas”, zegt Tyrone Brunken van Kòrsou kontra rasismo (Curaçao tegen racisme). Deze organisatie wordt gesteund door Kick Out Zwarte Piet (KOZP). Volgens Brunken gaat het om een stil protest dat tot doel heeft mensen aan het denken te zetten over het traditionele kinderfeest. Bij de intocht zijn meer dan duizend ouders met kinderen aanwezig.

Beeld: Noormannen