112

Hoe kun je van de radar verdwijnen? Arjen Kamphuis is al 1 jaar zoek en koos daar mogelijk zelf voor

Hij is al een jaar zoek, maar dat is misschien wel de bedoeling. In augustus vorig jaar vertrok Arjen Kamphuis uit zijn hotel in Bodo in Noorwegen en heeft hij vervolgens spoorloos kunnen verdwijnen. Tot nu toe is nog steeds niet duidelijk wat er met hem is gebeurd.

Mensen uit zijn directe omgeving houden er al een tijdje serieus rekening mee dat hij er zelf voor heeft gekozen om in de anonimiteit op te gaan. Dat scenario is goed mogelijk, denkt ook oud-rechercheur Sander Schaepman.

Sporen bevestigen verdwijning

Kamphuis is een zeer intelligente IT-deskundige, die over de hele wereld lesgaf over databeveiliging en spionagewerk. Hij verdween al een keer eerder van de radar nadat hij in zijn privéleven tegenslagen had gehad. Vorig jaar ging hij naar Noorwegen om na een stressvolle periode zijn hoofd leeg te maken, meldden betrokkenen eerder aan het AD.

Lees ook: ‘Arjan Kamphuis verstopte zich op vrachtschip’

Het zou goed kunnen dat hij vorig jaar opnieuw uit eigen beweging verdwenen is. Volgens Schaepman is dat duidelijk uit de sporen die bij de intensieve zoektocht naar hem zijn gevonden. Dat past volgens de oud-rechercheur in het plaatje. “Het zou kunnen dat hij een dwaalspoor heeft uitgezet en nu helemaal niet meer in Noorwegen is.”

Verdwijnen is één van de scenario’s

Schaepman werkte 25 jaar voor de politie en ging als hoofd van rechercheafdelingen over opsporingen en observaties. Die kennis gebruikte hij ook als hoofd van het opsporingsteam in het televisieprogramma Hunted. Hij denkt dat iemand met de vaardigheden van Arjen Kamphuis eenvoudig kan verdwijnen, als hij dat zou willen.

“Kamphuis heeft vooral digitaal zijn sporen moet uitwissen, maar dat kan juist hij”, zegt Schaepman. Toch is de mogelijke zelfgekozen verdwijning van Kamphuis maar één van de scenario’s. De Noorse politie heeft een ongeluk of misdrijf nooit uitgesloten.

Lees ook: ‘Kamphuis 30 augustus met twee mannen gezien’

Schaepman erkent dat alles mogelijk is. “We moeten zijn vaardigheden en wil om dit te doen niet onderschatten, maar zeker ook niet overschatten.”