Politiek

Weggestuurde VVD'er Van Haga overweegt aangifte van ‘chantage’ in huurconflict

Kamerlid Wybren van Haga overweegt aangifte te doen tegen een van zijn huurders en diens advocaat. Van Haga meent dat zij hem onder druk hebben gezet door in een hoog oplopend huurconflict te dreigen met het inlichten van de pers. Van Haga sprak eerder van chantage.

De politicus en ondernemer werd onlangs uit de VVD-fractie gezet nadat uit onderzoek van Hart van Nederland was gebleken dat hij opnieuw de wet had overtreden. Zijn vastgoedbedrijf had dit voorjaar zonder vergunning bouwkundige werkzaamheden laten uitvoeren aan een Haarlems rijksmonument.

Lees ook: Omstreden VVD-Kamerlid Van Haga opnieuw over de schreef met verbouwing

Van Haga kondigde woensdag bij een kort geding over een huurconflict aan dat hij juridische stappen overweegt. Het Kamerlid is in een conflict verwikkeld met een huurder wiens contract is afgelopen.

Chantage of geen chantage

Van Haga wil dat de huurder vertrekt uit de woning in een hofje aan de Van Essenstraat in Haarlem. De huurder beroept zich volgens hem op een mondelinge afspraak die niet bestaat. Die zou erop neerkomen dat het contract wordt verlengd als de huurder netjes zijn huur betaalt.

Volgens Van Haga heeft de man hem gechanteerd door ermee te dreigen naar de pers te stappen. Hij zei onlangs bij talkshow Jinek dat hij niet eerder aangifte heeft gedaan omdat hij dan veel media-aandacht verwachtte. Dat leek hem niet in het belang van zijn partij de VVD.

Lees ook: Advocaat huurders: ‘Van Haga is niet gechanteerd’

De advocaat van de huurder zegt dat er van chantage absoluut geen sprake is. Of Van Haga de aangifte ook echt gaat doen, staat te bezien. “Ik probeer iedere juridische procedure te vermijden. Niemand moet dat willen.”

ANP/Redactie