Sport

Van Basten onder vuur in buitenlandse media na 'Sieg Heil'-uitspraak

Ook buitenlandse media maken gehakt van Marco van Basten na zijn nogal onhandige uitspraak op tv. Het roepen van de term ‘Sieg Heil’ wordt hem – ondanks zijn excuses – niet in dank afgenomen.

De voormalige topspits en oud-bondscoach van Oranje zat live in de studio van De Eretribune van Fox Sports om de wedstrijden in de eredivisie te analyseren. Aan het einde van een interview van Hans Kraay jr. met Frank Wormuth, de Duitse trainer van Heracles Almelo, zei Van Basten “Sieg Heil”. (Tekst gaat verder onder video)

Onder andere het Britse Mirror Football, het Duitse Bild en Spiegel spreken schande van de blunder. “Als voetballer is Marco van Basten een hele grote, als tv-expert slaat hij de plank mis”, schrijft Spiegel online. En dat uitgerekend in het weekend waarin wordt stilgestaan bij racisme in het voetbal.

Lees ook: Voetballers staan minuut stil in strijd tegen racisme

Ook het Britse Daily Mail schrijft over de ‘misplaatste grap’. “Zijn woorden maakten een storm los op Twitter en hij maakte zijn excuses, maar de timing is vreselijk.”

Commotie op Twitter

De 55-jarige Utrechter maakte de ‘grap’ nadat Kraay jr. in gebrekkig Duits een samenvatting had gegeven van het strijdplan van Wormuth. Terwijl op beeld te zien was hoe de trainer lachend wegliep bij het interview, hoorden de tv-kijkers Van Basten de woorden zeggen die als de Hitlergroet bekend staan. Het leidde tot heel wat commotie op de sociale media.

In de rust van de wedstrijd tussen Ajax en Heracles bood Van Basten zijn verontschuldigingen aan. “Ik zei iets wat later door veel mensen is opgepikt. Het was niet de bedoeling mensen daarmee te choqueren, excuses hiervoor.”

ANP/Redactie