Weer & Verkeer

Passagiers misdragen zich steeds vaker in het vliegtuig

Het komt steeds vaker voor dat passagiers zich misdragen in het vliegtuig. In zes op de tien gevallen gaat het om zware voorvallen waarvoor de hulp van de marechaussee moet worden ingeroepen.

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) kreeg vorig jaar 1006 meldingen van wangedrag binnen van Nederlandse luchtvaartmaatschappijen. Een toename van elf procent, want in 2017 waren het er nog 906.

Marechaussee naar vliegtuig

De inspectie ziet dat naast het aantal ook dat de ernst van de incidenten is toegenomen. Van alle meldingen ging 63 procent over zwaardere voorvallen, een jaar eerder was dit nog iets meer dan vijftig procent.

Lees ook: Minister Grapperhaus krijgt zijn zin: hogere straffen voor verkeershufters

Bij zwaardere voorvallen gaat het om verbale of fysieke agressie waar de marechaussee aan te pas moet komen. Ook wangedrag waarvoor de piloot een gele kaart uitdeelt, valt eronder. Onhandelbare passagiers krijgen dan formeel te horen dat hun gedrag onwenselijk, soms gevolgd door een boete.

Meer drinkers, minder rokers

Passagiers misdragen zich het meest op lange en middellange vluchten. Volgens de inspectie was er vaker sprake van agressief gedrag na alcoholmisbruik, maar exacte cijfers ontbreken. Het aantal meldingen over rokende passagiers daalde in een jaar juist met 44 procent.

ANP