Gezondheid

'Vakantieparken mogen gehandicapten en mindervaliden geen duurdere huisjes aansmeren'

Gehandicapten, die door vakantieparken worden gedwongen een groter huis te boeken dan ze zouden willen, hoeven daarmee niet akkoord te gaan. Ook hoeven ze niet voor meer personen te betalen, alleen omdat een groter huis wel rolstoelvriendelijk is.

Het college voor de rechten van de mens oordeelde deze week dat een vakantiepark fout zat door presentator en theatermaker Marc de Hond, die zelf mindervalide is, extra te laten betalen. Het doel van Marc om hiermee de weg vrij te maken voor andere mensen met een beperking die extra moeten betalen voor een vakantiehuisje of hotelkamer, lijkt hiermee nu al geslaagd.

Extra kosten

Carolien, een moeder van een gehandicapte dochter, kon meteen van deze uitspraak profiteren. ”Een van mijn vier kinderen is ernstig gehandicapt en wij worden als gezin regelmatig geconfronteerd met honderden euro’s extra kosten, omdat vaak alleen de groter huisjes rolstoeltoegankelijk zijn. Ik ga regelmatig met mijn vier kinderen op vakantie en we hebben dat ook nodig, maar met deze extra kosten is het regelmatig niet te betalen”,vertelt Carolien die ontzettend blij is met wat Marc voor elkaar heeft gekregen.

”Het is echt fantastisch, dit is voor veel mensen van grote betekenis. Toen ik het hoorde heb ik ook gelijk geprobeerd te boeken bij een vakantiepark. Wederom moest ik een groter en dus duurder huisje boeken, in plaats van het zespersoonshuisje dat ik wilde boeken, maar toen ik de uitspraak van het College voor de Rechten ter sprake bracht kon ik wel gebruik maken van het rolstoeltoegankelijke vakantiehuis voor dezelfde prijs die van het zespersoonshuisje”, aldus Carolien.

Niet bindend

De oordelen van het College zijn niet juridisch bindend, dit betekent dat het College geen straffen of maatregelen kan opleggen als er sprake blijkt te zijn van discriminatie. De ervaring leert wel dat in ongeveer 80% van de gevallen de verweerder actie onderneemt. Dit kan uiteenlopen van een excuus tot het wijzigen van beleid van de organisatie.