Weer & Verkeer

Vakantie in Noord-Nederland aangebroken, drukte verwacht op Europese snelwegen

Zuid-Nederland viert al een week zomervakantie, maar in Noord-Nederland is ‘ie vandaag ook aangebroken. Dus dat betekent drukte op de weg dit weekend. Voor vakantiegangers die direct op pad willen is de kans groot dat zij in de file te belanden.

De ANWB verwacht een redelijk normale avondspits in Nederland op vrijdag, met zo’n 60 km file. Wel begint het extra vroeg, vanaf de lunch kun je al vast komen te staan. Vooral voor zaterdag zijn de prognoses slecht. De combinatie van vakantieverkeer richting het zuiden, grote evenementen in het land en de vele wegwerkzaamheden gaan voor veel oponthoud zorgen. Zo is de A20 op twee plaatsen afgesloten en wordt er door het North Sea Jazz en de Vierdaagsefeesten veel drukte verwacht rondom Rotterdam en Nijmegen. Het slimste is daarom om zondag te vertrekken en zo achter de files aan te rijden.

‘Een van de Zwarte Zaterdagen in Europa’

Dit geldt ook voor de rest van Europa. Zaterdag 13 juli wordt als een van de zwarte zaterdagen gerekend, omdat ook in een groot deel van Duitsland de vakantie aan is gebroken. Ga je dus op weg naar Oostenrijk, Italië of Slovenië? Dan is er geen ontsnappen aan de files. Vooral in Oostenrijk niet. Daar gaat de politie er namelijk op toezien dat het vakantieverkeer geen sluiproutes neemt om aan de drukte te ontkomen. Rijd je over een lokale weg en heb je geen reservering voor een hotel in een van de dorpjes in de buurt? Dan word je zonder pardon terug de snelweg opgestuurd.

Lees ook: ANWB zet 500 extra mensen in voor zomerdrukte

In Zwitserland zal de bekendste tunnel van Europa, de Gotthardtunnel, weer voor veel vertraging zorgen. De wachttijd kan oplopen tot zo’n twee uur. Voor Frankrijk kun je het beste wachten tot de fransen zelf lekker lang gaan lunchen. Vanaf 14u zal op zaterdag de ergste drukte afnemen in het land.  In veel grote Franse steden is sinds januari een milieu sticker verplicht, goed dus om van tevoren even te checken of jouw auto daarvoor in aanmerking komt.

Vakantieklaar

En als je dan toch in zo’n vervelende file terecht komt, dan kan je auto maar beter vakantieklaar zijn. Doe alle technische checks zoals het oliepeil en de bandenspanning en zorg dat je een gevarendriehoek in je kofferbak hebt. Maar belangrijker is natuurlijk een goede playlist, voldoende eten en drinken en een paar leuke spellen om de achterbank rustig te houden.