Misdaad

'Vader van overleden baby Rivano was vaak agressief'

Verdachte Kevin van den B., die in 2017 in Breda zijn zeven maanden oude zoontje Rivano dodelijk zou hebben mishandeld, heeft moeite zijn agressie te beheersen. Dat vertelde een psycholoog die hem onderzocht dinsdag tijdens de tweede dag van het proces.

Van den B. heeft ADHD en is verder onder meer egocentrisch en impulsief, stelde de psycholoog. Doordat hij niet goed meewerkte, is niet vast te stellen of Van den B. een persoonlijkheidsstoornis heeft of verminderd toerekeningsvatbaar is.

Een behandeling is wel wenselijk, zei de psycholoog, maar om dwangverpleging te adviseren heeft ze meer informatie over hem nodig. Ook zijn ex-vriendin, de moeder van de baby, vertelde over problemen. Zelf was ze dinsdag door ziekte niet bij het proces. Ze hekelde in een slachtofferverklaring vooral zijn verbale agressie. Hij zou onder meer dreigen.

Emotioneel

De rechtszaak, waarvoor vier dagen zijn uitgetrokken, begon maandag emotioneel. Zowel de vader als de moeder van de baby huilden veelvuldig. Door de emoties reageerde Van den B. soms ook wat agressief naar de rechter, die de verschillende beschuldigingen doornam. ”Ik zit al twee jaar onterecht vast, iedereen wijst maar met hun vingertjes.”

Voor de moeder van het overleden kind werd het allemaal teveel. Zij verliet maandag de zitting en is ziek geworden. Ook de vader en tevens verdachte verliet vroegtijdig het gerechtsgebouw. Hij werd teruggebracht naar zijn cel nadat hij hoorde dat zijn opa op sterven lag.

Lees ook: Vader dode baby Rivano wilde niet naar huisarts ondanks stuiptrekkingen

Van den B. wordt beschuldigd van doodslag. De verdachte heeft altijd ontkent dat hij de baby heeft mishandeld. Dinsdagmiddag komt de officier van justitie met de strafeis.

Bovenstaande beelden waren eerder te zien bij Hart van Nederland.

ANP/Redactie