Gezondheid

Vader over behandeling Anorexia: 'Ze stoken elkaar enorm op'

Ieder jaar lijden duizenden vrouwen en mannen aan de slopende ziekte Anorexia Nervosa. Het is een ziekte die lastig te behandelen is. Daarnaast lijkt er een soort besmettingsgevaar te zijn tussen patiënten in behandelingsklinieken. Koos Neuvel, vader van de inmiddels overleden Nora, schreef er een boek over.

Neuvel’s dochter Nora overleed drie jaar geleden aan de gevolgen van Anorexia Nervosa. “Pas in de 24-uursopvang is ze in een vrije val terecht gekomen”, vertelt Neuvel. “Na een paar weken stopte ze volledig met voeding en vocht en moest ze aan de sondevoeding.”

Lees ook: ‘Coach op anorexia-websites vaak uit op seks’

‘Zonder sondevoeding, tel je niet mee’

Nora’s snelle achteruitgang verklaart Neuvel door de groepsdynamiek in een opvang. “Als je niet aan sondevoeding zit, tel je niet mee”, vertelt hij. “Het dunste meisje staat het hoogst in aanzien. Ze stoken elkaar enorm op. Je komt in de Champions League van het afvallen terecht.”

Hoog tijd dat de behandelingen eens onder de loep worden genomen, vindt Neuvel. “Ik zou willen dan behandelaars goed luisteren naar de meisjes zelf, naar wat ze zelf willen. Waar hebben ze last van? Probeer daar op in te haken. Nu willen behandelaars alleen het gewist verhogen.”

Lees ook: ‘Emma wil leven’ in boek- en theatervorm

‘Vijf overleden’

Neuvel schreef een boek over de zeven meisjes met wie Nora in de opvang zat. Vijf van hen zijn in een jaar na Nora’s dood overleden. “Ik heb het idee dat ik dit boek verschuldigd ben aan Nora”, laat Neuvel weten. “Tijdens het schrijven had ik het gevoel dat ze bij mij was.”

Hij hoopt dat zijn boek, Nora & Co, een aanzet biedt om te overdenken waarom deze ziekte zo lastig te behandelen is en wat eraan gedaan kan worden om dat te verbeteren.