112

Urk leeft mee met families van vermiste bemanning garnalenkotter

Heel Urk leeft mee met de families van de vermiste bemanning van de garnalenkotter UK 165 ‘Lummetje’. Met spanning wordt gewacht op het moment dat de duikers de kotter binnengaan, zondag gaat dat waarschijnlijk gebeuren.

“Bij heel veel families worden er oude wonden opengehaald. Iedereen die dit in het verleden heeft meegemaakt, of dat nu recent is of wat langer geleden, die voelt gelijk weer dezelfde pijn als toen. Het is een soort van gezamenlijk rouwproces”, weet Jurie van Den Berg. Hij woont op Urk en was zelf visser. “Vooral ook de knagende onzekerheid, is een van de ergste dingen.”

Vissersmonument

Vele Urkers hebben namelijk met een dergelijk drama te maken gehad. Aan de muur bij het Vissersmonument op Urk hangen de namen van bijna vierhonderd mannen en jongens die zijn omgekomen op zee. Jurie bundelde hun verhalen in een boek: ‘Een zee van tranen’.

Reden om dat boek te maken was het verhaal over het drama dat zijn eigen familie trof in maart van 1967. Toen verging de UK63 ‘Zuiderzee’. Een oom van Jurie en zijn zoons, een aangetrouwde neef en een vijfde bemanningslid kwamen daarbij om het leven, maar het wrak werd pas in de zomer gevonden. Urker kotters zijn er toen omheen gaan vissen en kregen één lichaam in hun netten. Dat hakte erin en bij iedereen, dat weet Jurie nog alsof het gisteren was. “Je proeft de macabere sfeer, er ligt een soort rouwdeken over het dorp.”