112

Twee doden gevonden in Pathé-bioscoop Groningen, lichamen zijn uit het pand gehaald

In een Pathé-bioscoop aan de Gedempte Zuiderdiep in Groningen zijn zaterdagochtend twee lichamen gevonden. Wat er precies in de bioscoop gebeurd is, wordt momenteel onderzocht. Wel laat de politie weten uit te gaan van een misdrijf.

Volgens een politiewoordvoerder liepen de eerste toegesnelde agenten met getrokken vuurwapens door het pand. Ook een medewerkster van een winkel vlakbij meldt dat ze rond 10.00 uur politiemensen met getrokken wapens op het dak van de bioscoop heeft zien lopen. De omgeving rondom de bioscoop is afgezet voor het onderzoek.

Lees ook: Politie weet wie de dader is en geeft zijn identiteit vrij

Witte pakken

Ook de Forensische Opsporing is in het pand om onderzoek te doen: op de tweede verdieping lopen mensen in witte pakken. De politie zoekt getuigen.

Volgens geruchten zouden de slachtoffers zijn gevonden in de parkeergarage van de Pathé-bioscoop. Maar de politie heeft dit inmiddels, via Twitter, ontkracht. “Dit klopt niet. Zij zijn gevonden in de bioscoop.” Het is nog onduidelijk in welk gedeelte van het filmhuis het duo precies is gevonden.

Identiteit slachtoffers

De slachtoffers zijn pas zaterdagavond uit het pand gehaald en naar een mortuarium gebracht. Over hun identiteit wil de politie nog niets zeggen. “Het is voor ons van groot belang om eerst nabestaanden in te lichten voordat we gegevens met de buitenwereld delen”, aldus de politie.

Voorstellingen Pathé-bioscoop afgelast

Pathé laat op Twitter weten zaterdag gesloten te blijven. Mensen die al een kaartje hadden gekocht, krijgen hun geld terug. Het complex telt negen zalen en in totaal 1671 stoelen, waarvan 545 stoelen in de grootste zaal. In een verklaring laat Pathé weten “het verschrikkelijke nieuws” te hebben ontvangen. “Onze gedachten gaan uit naar de slachtoffers en hun familie.”

Enkele uren later laat Pathé weten dat de bioscoop ook zondag nog dicht blijft. Voor het pand zijn hekken met zwarte doeken geplaatst. Een deel van het Gedempte Zuiderdiep was zaterdagmiddag nog afgezet in verband met het onderzoek.

Gemeente Groningen

De gemeente Groningen wil nog niets zeggen over het drama. “De burgemeester gaat nu zelf niets ondernemen of een persconferentie uitroepen”, laat een woordvoerder aan Hart van Nederland weten. “We wachten het dus even af. Het onderzoek ligt volledig bij de politie. Wij zijn zelf ook maar heel globaal geïnformeerd.”

Ook de plaatselijke politiek is geschokt. Marjet Woldhuis van de lokale partij 100% Groningen zegt tegen onze redactie: “Het is zo bizar. Toen ik het hoorde, kreeg ik ijskoude rillingen over mijn rug. Iedereen in de stad is wel een keer in de bioscoop geweest. Het is een belangrijke plek in de stad. Ik ben ontzettend geschrokken. Ik kan het niet uit mijn hoofd zetten.”