Tropische dag in grote delen van het land

DEN HAAG (ANP) – Nederland maakt zich op voor een tropische dag. Er worden temperaturen verwacht boven de 30 graden. Alleen aan de kust zal het volgens de diverse weerbureaus iets minder warm worden. De zon gaat flink schijnen. Bescherming is geen overbodige luxe want de zonkracht zal op veel plaatsen 7 zijn.

In de nacht van maandag op dinsdag was het een graad of 15. Dinsdagochtend loopt de temperatuur al snel op naar 25 graden in het zuidoosten van het land. In de rest van Nederland is het dan iets minder warm.

In de loop van de dag wordt op veel plaatsen de 30 graden gepasseerd. In die gebieden is dan sprake van een tropische dag. Meteorologen gaan uit van temperaturen die tussen de 30 en 34 graden liggen.

In de kustgebieden zorgt wind van zee voor een klein beetje verkoeling. Het wordt daar tussen de 27 en 29 graden. Ook in het uiterste noorden is het vanwege de wind iets minder warm. Elders in het land staat haast geen wind.

Het blijft de hele dag warm. In de avond koelt het iets af, maar op veel plaatsen ligt de temperatuur na zonsondergang nog rond de 20 graden. In het zuidoosten ligt de temperatuur iets hoger. Ook in de nacht van dinsdag op woensdag blijft het warm.